Бебета и малки деца с онкозаболявания са принудени да се

...
Бебета и малки деца с онкозаболявания са принудени да се
Коментари Харесай

Деца с онкозаболявания се лекуват в мазета на болници в Украйна

Бебета и дребни деца с онкозаболявания са принудени да се лекуват в изби на лечебни заведения в Украйна. Според украинския здравен министър тук-там не доближават лекарства.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 1595
9-годишният наследник на Марина страда от рак на кръвта и се нуждае от постоянно лекуване. Заради непрекъснатите бомбардировки в този момент се лекува в бомбоубежището на детска болница в Киев.

„ Получаваме медикаментите, от които имаме потребност, само че храната ни привършва. Местните благотворителни организации дадоха обещание да ни донесат още “, сподели Марина пред БТВ.

Някои пациенти са трансферирани в Западна Украйна. Други остават в Киев, тъй като или по този начин избират, или физически не могат да преместени.

„ Тук намерихме място за тях, не желаеме да ги местим нагоре-надолу, тъй като това е мъчно и за бебетата, и за родителите “, изясни Павло Плавский, неврохирург в Детска болница ``Охмадит``.

В Националния онкологичен център в Киев се лекуват деца и възрастни. Онкологът доктор Арина Мартинчик не се е прибирала вкъщи от началото на войната. Казва, че има възможност болничното заведение им да се преобразува във военна.

„ Не можем да поемем нови пациенти за рутинна химиотерапия. Тези, които към този момент се лекуваха, когато войната стартира, продължиха “, сподели доктор Арина Мартинчик, онколог и хематолог в Националния онкологичен център.

В болничното заведение са към 60 пациенти. Вчера цялото детско поделение е било евакуирано в чужбина. Д-р Мартинчик споделя, че Литва, Полша и Унгария са декларирали подготвеност да одобряват някои от пациентите им.

„ Опасно е, тъй като доста от децата са доста дребни и когато са в мазето, даже и за здравите хора е мъчно, а за децата е съвсем невероятно “.



Междувременно украинският здравен министър изиска разкриване на кулоар за филантропична помощ, защото съгласно него до лечебните заведения и аптеките не могат да стигнат медикаменти.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР