Бебе от Варна чака за операция в Белгия близо два

...
Бебе от Варна чака за операция в Белгия близо два
Коментари Харесай

Бебе от Варна чака за операция в Белгия близо два месеца

Бебе от Варна чака за интервенция в Белгия близо два месеца.

През юли 2018 година Юзлем Шабан ражда прибързано близнаци. Две момиченца. За жал едното умира малко след раждането. Другото - Селин живее 3 месеца в кувьоз. То не вижда с едното око. През ноември 2018-та година детето минава през лекуване в Турция, лекуване, което родителите сами заплащат.

Връщайки се в България получават вяра - болница в Белгия дава шансове зрението на детето да бъде възобновено оперативно. Скъпоструващата интервенция е непостижима за фамилията, по тази причина подават документи в Националната здравноосигурителна каса на 3-ти май тази година.

Семейството чака повече от месец. Изпуска първата дата за интервенция - 20-ти май, предават от Нова телевизия.

„ При всяко едно позвъняване от моя страна, се оказва че липсва някаква документи, всякога се изчаква за някакво становище”, споделя майката на Селин.

„ В момента не знаем кои са имената на тия хора, които си поставят подписите под тези решения, кои са тези, които в последна сметка вземат решение орисите на тези деца или дали изобщо се вземат решение орисите им”, разяснява доктор Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.

Според някогашния шеф на Пирогов доцент Спас Спасков няма по какъв начин всички заболели деца да отпътуват на лекуване в чужбина. По негово мнение главният проблем е нарушената връзка.

„ Ресурсът на Здравната каса е доста по-голям от този на Фонда, който съществувае и по този метод ще им авъзможност повече деца да бъдат лекувани, само че броя, несъмнено, няма по какъв начин да бъде безкрайна”, разяснява доцент Спасков.

“Аз поемам ангажимент да направя чуване в Комисията по опазване на здравето, с цел да може да се обясни тези 3 месеца, в които действа, според закона, Фонда за лекуване на деца в границите на НЗОК, какви проблеми има, какви са периодите за отговор на преписките и какво се случва в действителност, с цел да можем да подсигуряваме прозрачност”, даде обещание ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Докато чака за интервенция всеки ден за Селин е решителен. „ По думите на белгийския доктор, който ще извърши интервенцията с времето ретината губи своята разтегливост, което понижава възможностите на това око да бъде възстановено”, изясни нейната майка.

В отговор за Нова телевизия от Националната здравноосигурителна каса обявиха, че казусът на дребната Селин има позитивно мнение още на 14-ти юни. Най-късно в петък майката ще получи документите, а през вчерашния ден щерка ѝ е била утвърдена.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР