Беатрис Фламини прочела 60 книги по време на 500-дневния си

...
Беатрис Фламини прочела 60 книги по време на 500-дневния си
Коментари Харесай

Жена прекара в подземна пещера 500 дни в пълна изолация

Беатрис Фламини прочела 60 книги по време на 500-дневния си престой в испанска пещера. Испанската алпинистка неотдавна напусна пещера, намираща се на 70 метра подземен, където живя изолирана от външния свят. Изпълзявайки на ярко, не изглеждала доста разчувствана от достижението си. Но се зарадвала на препоръчаната й бира.
50-годишна Беатрис Фламини от Мадрид, е напуснала пещерата в Южна Испания на 14 април 2023 година, влезнала е в нея на 21 ноември 2021 година Въпреки че към момента не е дефинитивно доказано от екипа на Световните върхове на Гинес, това евентуално ще е нов международен връх за най-дълго време, прекарано подземен. 
Всъщност пребиваването на испанката в изолираност е траяло 508 дни. Била е принудена краткотрайно да напусне пещерата за осем дни заради механически проблем. Въпреки това, по време на тази осемдневна пауза, тя твърди, че е живяла в усамотение и е останала в палатка, преди да се върне в пещерата си. Тя запълвала времето си с четене, извършения и плетене. Записвала е всичко с две камери. По-късно ще бъде подготвен и документалният филм за пребиваването на дамата подземен.
Откъсната от земното съществуване, Беатрис не знаела нито за съветската инвазия в Украйна, нито за гибелта на кралица Елизабет II. „ Все още съм заседнала в 21 ноември 2021 година Не знам нищо за света “, споделя тя пред BBC News.
Разполагала е с паник бутон, само че е била инструктирана да го употребява единствено при положение, че животът й е заплашен или нещо напълно се обърка. Фламини твърди, че в никакъв случай не се е изкушавала да извика за помощ и в никакъв случай не е мислила да напусне пещерата.
„ Никога. Всъщност не желаех да излизам “, декларирала тя пред репортерите. На някои от въпросите им дамата се затруднявала да отговори. Думите й не идвали елементарно след толкоз време, прекарано в цялостно безмълвие.
Фламини назовава себе си „ елитна рискова спортистка “. Мотивът й за тази рискова случка била тръпката от предизвикването. Екипи от специалисти и учени са следили процеса и в този момент ще проучват по какъв начин обществената изолираност и дезориентацията въздействат върху чувството за време на индивида и моделите му на сън.
През 2021 година екип от 15 души излезе от пещера след единствено 50 дни, прекарани в нея. Целта била да се изследва по какъв начин изключителната изолираност и неналичието на външна обязаност с времето се отразяват на техните тела и мозъци. Напълно откъснати от дневна светлина и часовници, групата трябвало да разчита на своите циркадни ритми (биологичните часовници на тялото), с цел да реши по кое време да яде и да спи. Междувременно учените следили техните телесни температури, модели на сън, обществени взаимоотношения, поведенчески и когнитивни реакции към новата им среда. 
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР