БДЖ ще финансира покупката на нови влакове само с пари

...
БДЖ ще финансира покупката на нови влакове само с пари
Коментари Харесай

Купуваме влакове без допълнителни пари от бюджета

БДЖ ще финансира покупката на нови влакове единствено с пари от финансовия трансфер от 35 млн. лева от страната и средства от транспортната система, които би трябвало да бъдат генерирани през идната година, без спомагателни пари от хазната. Това разгласи отрасловият министър Ивайло Московски, представен от " Монитор ".
Опитите му да предоговори парите в бюджет 2017 година се оказали несполучливи , призна той. Дружества под шапката на подопечното му министерство няма да получат повече пари от новия бюджет за 2017 година Сумите по множеството пера остават същите, каквито бяха и предходната година, разяснява бъдещия бюджет министърът пред парламентарната комисия по превоз.
Депутатите одобриха бюджета на министерството. От Движение за права и свободи не го поддържаха точно поради неналичието на финансиране на жп превоза.
Няма съвсем никакво нарастване на парите за поддръжка на жп мрежата, за заплати и техника “, разяснява шефът на комисията Халил Летифов. По думите му в бранша няма промяна, а в противен случай той е обезкръвен.
Депутатите на Българска социалистическа партия пък въобще не участваха на разискванията. Обидени, те напуснаха залата поради предложение на ГЕРБ в съвещанието да бъдат включени спомагателни точки в дневния ред, по които те не са осведомени.
напомня, че преди ден (31 октомври) Гражданската самодейност за публичен и релсов превоз внесе до премиера Бойко Борисов искане за осъществяване на публично разискване на процедурата за закупуване на нов преносим състав за БДЖ.
„ В редица пубикации от последните седмици представители на управлението на БДЖ настояват, че се приготвя социална поръчка за закупуване на влакове, а решението за типа преносим състав към този момент било взето. Като данъкоплатци и клиенти на железопътна услуга, показваме безапелационното си противоречие с процеса на взимане на решенията по отношение на възможното закупуване на нов преносим състав на БДЖ, в който въобще не е взето поради мнението на жителите, а и на разнообразни предприятия от железопътния отрасъл ", се споделя в писмото.
Неправителствената организация показва и противоречие с предпоставянето на решението за закупуване на мотрисни влакове, макар искрено отрицателния опит със закупените мотриси „ Сименс Дезиро”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР