БДЖ-Пътнически превози“ ще закупи 70 вагона втора употреба от немските

...
БДЖ-Пътнически превози“ ще закупи 70 вагона втора употреба от немските
Коментари Харесай

БДЖ купува 70 пътнически вагона втора ръка от Deutsche Bahn

„ БДЖ-Пътнически транспорти “ ще закупи 70 вагона втора ръка от немските железници. Държавното пътническо сдружение и Deutsche Bahn са във крайна фаза на договаряния, оповестява Министерство на превоза след извършена среща сред отрасловия министър Георги Гвоздейков, посланика на Германия Ирене Планк и представители на немската компания.

В прессъобщението се показва, че преносимият състав ще бъде възложен на „ преференциални цени и условия “, само че за момента не се оповестява какви тъкмо са те.

Предстои доникъде на февруари български екип да посети Германия за уточняване и завършване на процедурите по доставка и придобиване.

Припомняме, че малко след встъпването си в служба отрасловият министър Георги Гвоздейков съобщи, че ситуацията в железниците е трагично и ведомството ще се допита до всички огромни производители за свободни влакове. Идеята бе те да влязат в приложимост преди доставките на новия преносим състав, финансиран по Плана за възобновяване и резистентност. За задачата тогава министерството стартира пазарно изследване. 

Въпросните 70 вагона идват в повратен миг за БДЖ-ПП, защото то към този момент ще би трябвало да се конкурира с частния транспортьор „ Пимк “, който получи лиценз за пътнически транспорти предходната година.

В прессъобщението на министерството се показва, че с вагоните втора употреба националният железопътен транспортьор ще модернизира над 20% от преносимия състав, употребен сега, който е на възраст над 40 години.

През миналите шест месеца организирах поредност от срещи с посланици от разнообразни европейски страни и изпратихме запитвания до всички огромни производители на преносим състав в Европа, като задачата беше единствено една – бързи стъпки към промяната на БДЖ “, съобщи министър Гвоздейков, представен от ведомството.

Той добави, че с помощта на дейната поддръжка от посолството на Германия за по-малко от 3 месеца е обезпечен осъвременен преносим състав на европейско равнище, който е разполагаем и ще бъде доставен в къси периоди.
Повече за вагоните
Ще бъдат закупени сред 50 и 70 осъвременени пътнически вагона, които до предишния месец са били в употреба от Deutsche Bahn по линиите „ Intercity “.

Подвижният състав може да развива скорост до 200 км/ч, климатизиран е. Вагоните са без купета, а са вид отворено пространство. По думите на министъра имат всички улеснения за пасажерите.

Това е отличен късмет българското общество най-сетне да получи по този начин чаканата промяна в железопътния превоз, която не е направена повече от 30 години “, съобщи още Гвоздейков.

Припомняме, че напълно неотдавна стана ясно, че немските железници имат предпочитание да заменят старите си влакове с нови, като създават и към този момент тестват разнообразни концепции.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР