БДЖ Пътнически превози отчита загуба от порядъка на 5,7 млн.

...
БДЖ Пътнически превози отчита загуба от порядъка на 5,7 млн.
Коментари Харесай

БДЖ отчита загуба от близо 6 млн. лв.

" БДЖ Пътнически транспорти " регистрира загуба от порядъка на 5,7 млн. лева при планувани през предходната година 17 милиона, заяви заместник-министърът на превоза и известията Красимир Папукчийски. Разликата от 10 милиона се компенсира от страна на страната поради цената на електрическата сила, изясни той.  " БДЖ Товарни транспорти " също регистрират загуба - 3 млн. лева
" Основно е от кое място идва компенсацията на тази загуба. Това е намаляването на инфраструктурните такси, от инфраструктурния оператор - 50% и компенсацията на страната поради себестойността на ел.енергията. Но, тука държа да отбележа, че растежът на пасажерите по отношение на предходната година е съвсем 39%, като към този момент сме възстановили параметрите отпреди пандемията ", сподели още Папукчийски.
Според него публичните поръчки за закупуване на нови влакове и локомотиви, които се финансират по Плана за възобновяване и резистентност, ще бъдат стартирани през декември. До края на ноември документите ще бъде напълно готова, а към 15 декември ще бъдат оповестени и процедурите. 
Това е най-скъпият индивидуален план по Плана, като следва да бъдат закупени 42 електрически влака, 20 пуш-пул (push-pull) влакови състава, 18 маневрени локомотивa и 108 комплекта съвременно бордово съоръжение. Финансирането е над 1,7 милиарда лева
Борислав Гуцанов и Георги Свиленски (БСП) бяха най-критични към Папукчийски по време на последното съвещание на парламентарната транспортна комисия. Гуцанов даже му подсети, че през последните години точно той е бил отпред на Национална копмания " Железопътна инфраструктура " и отговорността за забавянията би трябвало да бъде поета и от него. Той попита дали е правилно, че 58 млн. лева от европрограми са били употребявани непозволено за погашение на по-високи заплати в НКЖИ, каквато информация бе изнесена от някогашния министър НИколай Събев преди месеци. Гуцанов изясни, че генералният шеф на НКЖИ Златин Крумов е уведомил министъра за това с два отчета.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР