Базоцелуларният карцином е най-честото злокачествено заболяване в организма. Поне веднъж

...
Базоцелуларният карцином е най-честото злокачествено заболяване в организма. Поне веднъж
Коментари Харесай

Профилактика за рак на кожата трябва да се прави веднъж годишно

Базоцелуларният карцином е най-честото злокачествено заболяване в организма. Поне един път в годината е добре да се прави повсеместен профилактичен обзор за рак на кожата, подсети в предаването " Преди всички " доктор Весел Кантарджиев, шеф на Клиниката по дерматология на Военно-медицинска академия в София.

Базоцелуларният карцином се характеризира с нападателен напредък на мястото, където се образува. Няма податливост да дава разсейки, да метастазира, да визира лимфни възли, изясни доктор Кантарджиев. В началото този тип карцином наподобява на дребна рана, която не зараства и доста постепенно пораства периферно и обгръща по-голяма кожна повърхност.

Добрата вест при меланомите е, че се срещат рядко, само че от всички типове рак на кожата меланомът е най-смъртоносният. Силните слънчеви изгаряния в детска възраст, потреблението на солариуми и несъразмерното излагане на UV радиация покачват риска от меланом. Меланомът се появява въз основата на към този момент съществуваща бенка, която стартира да трансформира размера, типа и пигментацията си. Ранното разкриване на малигмения меланом е лечимо и не е смъртна диагноза, добавя доктор Весел Кантарджиев.

На базата на провежданите през последните три години безвъзмездни профилактични прегледи в болничното заведение се следи леко понижение на случаите на злокачествени болести, разяснява доктор Кантарджиев. " Колкото по-рано е намерено едно кожно злокачествено образувание, толкоз интервенцията е по-минимална, възстановителният интервал - по-кратък, без спомагателни затруднения и потребност от каквато и да е терапия. "

Често експертите поучават да снимаме съмнителни бенки и да съпоставяме облика им от време на време, с цел да се види дали се трансформират.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР