Доналд Тръмп е обвинен в разследване за подривна дейност в изборите в Джорджия

...
Базирано в Атланта голямо жури повдигна обвинения срещу Доналд Тръмп
Коментари Харесай

Базирано в Атланта голямо жури повдигна обвинения срещу Доналд Тръмп и още 18 души по държавни обвинения, произтичащи от усилията им да отменят изборното поражение на бившия президент през 2020 г.

Историческото обвинение е четвъртото наказателно дело, пред което е изправен Тръмп.

Тръмп и други „се присъединиха към заговор за незаконна промяна на резултата“ от изборите, според обвинителния акт.

Обвиненията, повдигнати в мащабно разследване, ръководено от окръжния прокурор на окръг Фултън Фани Уилис, обхващат някои от най-явните опити на съюзниците на бившия президент да се намесят в президентските избори през 2020 г. За разлика от обвиненията за подривна дейност в изборите, повдигнати от специалния прокурор Джак Смит, случаят на Уилис ще бъде изолиран от всякаква намеса на Тръмп, ако бъде преизбран през 2024 г.; той няма да може да прости на себе си или на своите съюзници за каквито и да било присъди по държавното право, нито ще може да отхвърли прокурорите от окръг Фултън, повдигнали обвиненията.

Много от усилията, които Тръмп и неговите съюзници оглавиха в Джорджия, наподобяваха заговори в други щати на бойното поле, които президентът Джо Байдън спечели, но усилията, фокусирани върху Джорджия, включваха някои от най-дръзките гамбити на бившия президент и неговите поддръжници.

„Подсъдимият Доналд Джон Тръмп загуби президентските избори в Съединените щати, проведени на 3 ноември 2020 г.“, се казва в обвинителния акт. „Един от щатите, които той загуби, беше Джорджия. Тръмп и другите обвиняеми, обвинени в този обвинителен акт, отказаха да приемат, че Тръмп е загубил, и те съзнателно и преднамерено се присъединиха към заговор за незаконна промяна на резултата от изборите в полза на Тръмп. Този заговор съдържаше общ план и цел да се извършат два или повече акта на рекет в окръг Фултън, Джорджия, другаде в щата Джорджия и в други щати.

Телефонно обаждане от януари 2021 г., при което Тръмп призова държавния секретар на Джорджия Брад Рафенспергер да „намери“ близо 12 000 гласа, които биха поставили неговия марж на гласовете пред този на Байдън, показа точно колко усилия ще направи Тръмп, за да отмени загубата си в щата Пийч.

Републиканският контрол върху щатската законодателна и изпълнителна власт го направи особено зряла цел за кампаниите за натиск на Тръмп. Неговите адвокати се явиха пред законодателите на Джорджия три пъти, за да прокарат фалшиви твърдения за изборни измами, а щатът беше насочен към съдебни дела с неоснователни твърдения за избирателни нередности.

Уилис, демократ, несъмнено ще бъде изправен пред силна критика от страна на Тръмп и неговите съюзници, които често са се опитвали да дискредитират служители, които го разследват, като ги представят като измамни политически актьори. Тръмп вече неуспешно се опита да я дисквалифицира, цитирайки публични коментари, които е направила по случая.

Тази история е актуална и ще бъде актуализирана.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР