Базираният в Шанхай стартъп Denglin Technology, който е разработчик на

...
Базираният в Шанхай стартъп Denglin Technology, който е разработчик на
Коментари Харесай

Китайската Denglin Technology ще произвежда GPU, съвместими с технологията NVIDIA CUDA

Базираният в Шанхай стартъп Denglin Technology, който е разработчик на GPU, получи финансиране от Китайския интернет капиталов фонд (CIIF), основан с поддръжката на Държавната администрация за киберпространство на Китай (CAC) и Министерството на финансите на КНР. Средствата ще разрешат на компанията да форсира производството и комерсиализацията на съвместимите с CUDA и OpenCL графични процесори, способни да се конкурират с продуктите на NVIDIA.

Denglin възнамерява да развие цялата си продуктова линия, в това число да форсира стартирането на всеобщото произвеждане на своите водещи GPU от последващо потомство Goldwasser, които са предопределени главно за потребление в приложенията с изкуствен интелект. Отбелязва се, че Goldwasser — това е първият в Китай GPU корпоративен клас, сполучливо употребен в широкомащабните търговски приложения.

Една от особеностите на GPU Goldwasser е архитектурата Denglin GPU +, която ви разрешава да внедрите софтуерно дефинирана хетерогенна изчислителна технология върху кристал. Най-интригуващото е, че компанията претендира за директна съгласуемост със софтуерните CUDA архитектури на NVIDIA. По този метод държавното финансиране може да се употребява за основаване на конкуриращи се с NVIDIA CUDA фреймуъркове. Разбира се, към момента не е ясно дали Denglin може да сътвори задоволително конкурентен чип, с цел да постави завършек на превъзходството на NVIDIA на пазара на AI GPU, само че компанията сигурно има тази упоритост.

Основателите на Denglin Technology Ли Цянуен (Li Jianwen) и Ван Пинг (Wang Ping) са приключили университета Синхуа, до момента в който Янг Джиян (Yang Jian), вицепрезидент по световните интервенции, преди този момент е заемал сходна позиция в световната верига за доставки на Huawei. С богат опит в създаването и комерсиализацията на GPU, Denglin има седем центъра за научноизследователска и развойна активност в разнообразни градове, в това число Чънду и Ханджоу. Компанията е измежду 13-те най-хубави разработчици на GPU в Китай.

Според най-новите данни, световният пазар на GPU е коствал $33,47 милиарда през 2021 година и се чака да доближи $477,37 милиарда до 2030 година, заради възходящото търсене от страна на професионалните консуматори, геймъри и запалянковци. Същевременно, AI към този момент дава забележителен принос за развиването на този пазар.

Навлизането на Denglin Technology на арената на графичните процесори има забележителен капацитет да промени световния пазар на GPU. Поддръжката от страна на китайското държавно управление, съчетана с неповторима тактика за съгласуемост с CUDA, прави Denglin сериозен съперник на NVIDIA.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР