Базираният на Google изкуствен интелект модел GraphCast за първи път

...
Базираният на Google изкуствен интелект модел GraphCast за първи път
Коментари Харесай

Модел на Google с изкуствен интелект надминава по точност сегашните системи за прогнози за времето

Базираният на Гугъл изкуствен интелект модел GraphCast за първи път надмина точността и скоростта на прогнозиране на времето на системата, употребена от Европейския център за средносрочни прогнози (ECMWF). Това оповестява Financial Times с позоваване на основателите на модела.

Според обявата, моделът е по-точен от системата ECMWF в 90% от случаите. И двете стратегии работят с 1380 знака, в това число температура, налягане, скорост и посока напразно и мокрота на разнообразни равнища на атмосферата. 

Моделът с изкуствен интелект се оказва по-точен в средносрочната прогноза за времето, обхващаща интервал от 3-10 дни. По-конкретно става дума за сполучливото прогнозиране на придвижването на урагана „ Лий “ в Северния Атлантик през септември. „ GraphCast вярно предвижда, че ураганът ще доближи канадската провинция Нова Скотия, и го направи девет дни преди бедствието да удари. Настоящите способи биха разрешили най-вече шестдневно предизвестие “, цитира вестникът Реми Лам, един от създателите на моделът.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР