Базираната в Тексас американска компания AST SpaceMobile успешно експериментира с

...
Базираната в Тексас американска компания AST SpaceMobile успешно експериментира с
Коментари Харесай

4G LTE от космоса – обикновен смартфон успя директно да се включи към сателита на AST SpaceMobile

Базираната в Тексас американска компания AST SpaceMobile сполучливо опитва с прехвърлянето на 4G LTE сигнал непосредствено от спътник в ниска орбита към елементарни серийно производство смарт телефони, които нямат каквито и да било хардуерни модификации. При идващия опит компанията има намерение да употребява своя спътник BlueWalker 3 (BW3), с цел да излъчи 5G сигнал непосредствено към елементарните мобилни устройства.

Тестът за транспорт на 4G LTE сигнал непосредствено от орбитален спътник, който в действителност е работил като галактическа базова станция, е извършен в честотния диапазон на американския оператор AT&T в Хавай. В рамките на теста е употребена и информационната технология RAN на Nokia. Сигналът, излъчен от спътника AST в ниска околоземна орбита, доближи скорост до 10,3 Mbps. Такива скорости са изцяло задоволителни за стрийминг на видео, всекидневно потребление на интернет, както и за обикновено потребление на клетъчните мрежи. През месец април тази година AST организира и тест, при който директната сателитна връзка бе употребена за осъществяване на диалози сред консуматори на смарт телефон Samsung Galaxy S22 в Тексас и iPhone в Япония.

В известие за пресата AST отбелязва, че BlueWalker 3 (BW3) е голям търговски информационен масив с повърхност 64,38 квадратни метра. Компанията твърди, че това е най-големият спътник, ситуиран в ниска околоземна орбита. Той работи по същия 3GPP стандарт като наземните клетъчни мобилни мрежи.

Главният изпълнителен шеф на AST Абел Авелан споделя, че този план ще даде опция на жителите на отдалечените райони да изпращат текстови известия, да организират диалози, да употребяват интернет за евакуиране на файлове и даже да излъчват видеоклипове посредством сигнал, излъчен от космоса.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР