Базираната на месо диета на хората отдавна е сочена като

...
Базираната на месо диета на хората отдавна е сочена като
Коментари Харесай

Това филе не е месо: От какво е направена най-истинската изкуствена пържола?


Базираната на месо диета на хората от дълго време е посочена като една от заканите за човечеството. Индустрията по развъждане на животни за храна е извънредно замърсяващата и е виновна за огромна част от нездравословните излъчвания, които се отделят в атмосферата.

Поради тази причина компании по целия свят се надпреварват да основат растително месо, което да се приближава оптимално доста по усет и текстура до същинското. Но можеш ли да убедиш един месояден, че пържолата му не е основана в лаборатория?

Изкуственото месо на Juicy Marbles
Снимка: Фейсбук / Juicy Marbles


Филето като предизвикателство

В промишлеността на растително основаните артикули „ Светият граал “ при месата е филето. Целите части месо – пържоли, филе и други са най-трудни за пресъздаване. От край време се създават веган кюфтета и кайма, които се приближават извънредно доста до същинските, само че досега това не е постигано с цяло парче месо.

Сега една словенска компания с името твърди, че е овладяла изкуството на най-истинското изкуствено месо.

Изкуственото месо на Juicy Marbles


Поне на фотоси техните филета и пържоли наподобяват тъкмо по този начин – като филета и пържоли с всичката мускулатура, месо и лой, които сме привикнали да виждаме. В същото време те са направени от добре познати артикули в растителната промишленост, измежду които соев протеин, слънчогледово олио, брашно от цвекло и други.

Компанията е основана през 2019 година в градче покрай Любляна от микробиолог, биотехник, ресторантьор, програмист и бранд управител. До момента те са съумели да съберат 4,6 млн. $ за създаването си на най-истинската изкуствена пържола, която към този момент продават онлайн в Европа и Съединените щати.



Цената на пържолата е 30 евро за към 113 грама. Определено не е на ниска цена, само че изкуственото месо се радва на огромна известност измежду ресторантьори в Европа. Плановете са то да се продава свободно по магазините в Европейския съюз, Англия и Щатите от 2023 година

Компанията в началото се е фокусирала върху основаването на растително основани пилешки гърди и свински ребра, само че по-късно насочва фокуса си към говеждото месо, което има най-драматичния резултат върху околната ни среда.

Изкуственото месо на Juicy Marbles


Говедата отделят извънредно доста нездравословни излъчвания и гълтам повече от три-четвърти от соята, която произвеждаме – просвета, която се свързва с обезлесяването на горите. Едва 7% от соята по света се употребява от хора.

Целта на Juicy Marbles е да основат наличен растителен артикул, който може да нахрани цялото семейство. Целта е тяхното филе да бъде налично по магазините от ноември следващата година. Цената към момента не е ясна.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР