Базиликата Сан Марко във Венеция ще има нужда от милиони

...
Базиликата Сан Марко във Венеция ще има нужда от милиони
Коментари Харесай

Милиони евро ще трябват за реставрация на базиликата "Сан Марко" след наводнението

Базиликата " Сан Марко " във Венеция ще има потребност от милиони евро за реституция, откакто беше наводнена предходната седмица за шести път за последните 1200 години, предадоха международните организации.

Базиликата е била персонален параклис на венецианските дожи по времето на Средновековието и Ренесанса, напомня " Ройтерс ".

Според специалисти мозайките и колоните са били развалени от наводнението. Ще е нужно обаче известно време, с цел да се открият точните размери на вредите и точната сума, която ще е нужна за реставрацията. Експертите споделят, че към този момент е ясно, че някои от мозайките по пода са развалени до известна степен. Основата на някои колони също е развалена, показва АНСА.

Според специалисти в този момент има заплаха солните кристалчета, които са останали в мраморните подове и мозайките на базиликата, след отдръпването на водата, да разядат повърхността и да отслабят структурата на криптата, която поддържа корпуса на църквата, добавя " Ройтерс ".

 Милиони евро ще трябват за реституция на базиликата
© Reuters

Много от вредите ще могат да се видят след няколко месеца, тъй като корозионният развой протича постепенно, само че непреклонно, споделя Пиерпаоло Кампострини, началник на фондация " Фабричерия ", която следи за поддръжката и съхранението на базиликата. Той сподели още, че в криптата, която пострада най-тежко в наводненията, колоните към този момент са били отчасти почистени от морската сол, съобщи ТАСС.

Кампострини съобщи, че цената на незабавното почистване на храма ще е пет милиона евро, добавя " Ройтерс ". По мотив парите за реставрацията на храма той сподели: " Имаме известно количество пари, заделено настрани, само че ще желаяме от държавното управление останалите ". Кампострини описа още, че доста организации и физически лица от целия свят оферират финансова помощ.

 Милиони евро ще трябват за реституция на базиликата
© Reuters

Базиликата " Сан Марко " притегля милиони туристи от целия свят всяка година и евентуално тази нейна известност ще е от изгода при намирането на средства, както се случи и с катедралата " Нотр Дам " в Париж, която пострада тежко при пожар на 15 април.

Междувременно стана ясно, че съветски олигарси са предложили един милион евро за подпомагането на Венеция, а съветският диригент Валерий Гергиев провежда концерт в италианското посолство в Москва за набиране на средства за града.

Италианските управляващи по-рано през вчерашния ден оповестиха, че ще провиснал в допълнение 65 милиона евро за възобновяване на Венеция. Парите ще бъдат за опазване и отбрана на Венецианската лагуна. От тях 46 милиона евро ще бъдат ориентирани за възобновяване на самия град. Тази сума е допълнение към към този момент предоставените 20 милиона евро.

Вчера венецианските църковни управляващи оповестиха, че с изключение на базиликата " Сан Марко " от наводненията са потърпевши още 50 църкви от общо 120 в града, добавя " Асошиейтед прес ".

Според предварителните оценки вредите са приблизително за 60 хиляди евро на черква, без да се взима поради базиликата " Сан Марко ".

Властите споделиха, че следят и 13 от 80-те венециански камбанарии за възможни структурни недостатъци от наводненията.

Същевременно през вчерашния ден президентът на Италия Серджо Матарела съобщи, че повече закъснения в завършването на плана " Мойсей " за отбрана на Венеция от наводненията ще бъдат неприемливи, съобщи АНСА. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР