Базата на бивша транспортна фирма в Пловдив се продава на

...
Базата на бивша транспортна фирма в Пловдив се продава на
Коментари Харесай

Шаш: В Пловдив искат 4,5 милиона за този апетитен имот!

Базата на някогашна транспортна компания в Пловдив се продава на търг от частен правосъден реализатор. Става дума за голям терен от близо 24 декара на бул. "Васил Априлов ", в който са разположени промишлени и логистични здания, благосъстоятелност на компанията "Трансекспрес " ЕООД, която е дъщерно сдружение на "Логистика " АД. Изпълнителен лист за застраховане на вземания си е изкарала друга логистичната компания "СМ Груп-12 " ЕООД на Михаил Тенев, написа trafficnews.bg.

Апетитният парцел, в който има над 10 постройки, една от тях с повърхност близо 3000 кв.м., ще търси нов притежател против минимална стартова цена от 4 492 800 лева

До отнемането на единствения актив на компанията се стига след години разтърсвания и практическо обезкостяване на компанията до вкарването ѝ в във фактическа неплатежоспособност. Видно от счетоводните бумаги на сдружението от години "Трансекспрес " работи на загуба. Тя е приемник на компания, която действа още преди Милениума и се управлява от фамилия Тоневи. От 1998 до 2007 едвам в три отчетни години - 2000, 2003 и 2005, сдружението е осъществило облага. Мащабите на загубите обаче са надалеч по-съществени.

"Дейността на "Трансекспрес " е изложена на опасности, които са свързани с общата неустановеност на средата, в която реализира своята активност. Дружеството реализира транспортна активност отвън България и е изложено на риск от курсови разлики. Отрицателните трендове в развиването на активността не престават и надали биха могли да бъдат спряни с решения, които не се основават на реалистична капиталова стратегия. Възможностите на наличните автомобилни композиции са изчерпани. ТРАНСЕКСПРЕС би трябвало да откри мястото си в разрастващата се стопанската система на нашия град. Основните цели и задания, които стоят за решение, са свързани с капиталовата интензивност на сдружението. Тази интензивност изисква да продължи да се търсят сътрудници и вложители за осъществяване на решения за оптимално употребяване на опциите на активите на сдружението ", написа в отчет още от 2007 година, като се оказва, че прогнозите в документа са били напълно основателни.



Финансовата рецесия ликвидира съвсем напълно активите на сдружението, с които се е упражнявала транспортна активност. От годините сред 2008 и 2012 компанията релативно се стабилизира, загубите понижават, защото стопира да се занимава с транспортна активност, а разчита единствено на отдаване на наем на единственият огромен неподвижен актив - този от 24 декара на бул. "Васил Априлов ". Така активността на сдружението се преориентира за отдаване на промишлени и търговски здания против лихва.

Години наред ЕООД-то е оглавява го Никола Тонов, който в това време е и в съвета на шефовете на "Логистика " АД и неин представител. През 2015 обаче е мъжът е отхвърлен от всички управителни постове и органи, остава единствено член на съвета на шефовете и до ден сегашен. Оказва се, че до избран интервал "Логистика " АД е взимала чартърен парцела от 24 декара на дъщерната си компания, като е менажирала преотдаването му чартърен.

Според документите обаче, преди Никола Тонев да бъде премахнат като шеф на сдружението в Търговския указател, той подписва нов 3-годишен контракт с доскорошен наемател, който не е плащал наем от 9 месеца. Новият документ урежда 4 пъти по-ниска месечна наемна цена за целия период на контракта от всички сключвани досега. Освен това изискванията в новия контракт са в пъти по-неизгодни за сдружението. Именно неизгодни контракти тласкат "Трансекспрес " към банкрут.

От пролетта на 2019 отпред на сдружението е Диман Тонев, който изясни за TrafficNews, че сега се водят каузи измежду някогашни и сегашни представители на сдружението, както и че се надява да намерят метод имуществото да не бъде продавано и активността на компаниите да продължи.

"Трансекспрес " е осъждана неколкократно за неустойки по контракт, в това число за отстраняването на Никола Тонев от управителния пост. Малко евентуално е изпълнителният лист обаче да бъде анулиран, а с реализирането на продажбата на апетитния парцел на "Васил Априлов “ домоментната активност на компанията ще завърши.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР