Базар на меда и пчелните продукти отвори врати днес в

...
Базар на меда и пчелните продукти отвори врати днес в
Коментари Харесай

Кметът д-р Христов: Убеден съм, че този базар ще се превърне в поредна хубава традиция, с която ще се свързва името на Плевен

Базар на меда и пчелните артикули отвори порти през днешния ден в Плевен. Инициативата ще продължи до 26 ноември, неделя. Форумът се организира под патронажа на кмета на Община Плевен, доктор Валентин Христов.



„ Изключително се веселя, че съм част от тази хубава и потребна за здравето самодейност и дружно можем да сложим начало на Базар на меда и пчелните артикули в Плевен. От години за Плевен се приказва, че е столица на пчеларството - всяка година тук през месец февруари Международното пчеларско ревю събира пчелари и производители на пчелни артикули от цялата страна, както и посетители от чужбина. Тази година ревюто имаше и своето юбилейно 20-то издание. Днес виждаме по какъв начин тази традиция се надгражда. Убеден съм, че плевенчани ще оценят качеството на меда и пчелните артикули, създадени в нашия край, и този базар ще се трансформира в още една хубава традиция, с която ще се свързва името на нашия град “, сподели при откриването на базара доктор Христов.



От името на уредниците към присъстващите се обърна и доцент Юлиян Станчев, ръководител на Областния пчеларски съюз в Плевен: „ Възстановяваме прекратена през последните 15 години традиция, желаеме събитието да се трансформира в същински празник на меда и пчелните артикули, както и да напомним на плевенчани какъв брой нужни и потребни за здравето са пчелните артикули. За страдание, в България продължава да понижава потреблението на пчелни артикули, ползата към тях е невисок “.



Сред гостите на откриването на базара бяха още ръководителят на Общински съвет – Плевен, доцент Иван Малкодански и общински съветници, регионалният шеф Виолета Иеремиева.



За настроението на всички присъстващи на площад „ Възраждане “ се погрижи Северняшкият отбор за национални песни и танци „ Иван Вълев “.



Организатори на Базара на меда и пчелните артикули са Областен пчеларски съюз – Плевен, новосъздадената кооперация „ Плевен Мед 2023 “ и „ Партнерс Експо “ ООД.

Продукцията на производителите - пчелари от Плевенския район, е изложена на площад „ Възраждане “, за показалите интерес има опция за дегустация на разнообразни типове мед и даже медовина.

Един от акцентите в програмата на Базара на меда и пчелните артикули ще е лекция на тематика: „ Пчелните артикули като храна и лекарство “, ще я изнесе ръководителят на Асоциацията на апитерапевтите в България – доктор Евгени Петков, ученик на Медицински университет – Плевен. Лекцията е на 25 ноември, събота, от 10.00 ч. в салона на Военния клуб, а в 8.30 ч. за първи път в Плевен ще започва европейска „ Медена закуска “.

В съботното утро във фоайето на читалище „ Съгласие 1869 “ се провежда и работилница за деца, в която ще се показа технологията за разработване на свещи от восъчни основи. Гостите на празника ще могат да преглеждат и галерия с произведения от обичайния интернационален детски конкурс „ Пчеларството – екология и изобилие. Пчелните артикули – здраве и дългоденствие “, който се организира в границите на пчеларското ревю в Плевен през месец февруари.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР