База данни, съдържаща имейл адресите на 235 милиона потребители на

...
База данни, съдържаща имейл адресите на 235 милиона потребители на
Коментари Харесай

Данните на 235 млн. потребители на Twitter са похитени от хакери

База данни, съдържаща имейл адресите на 235 милиона консуматори на Twitter, е попаднала в ръцете на хакери и се популяризира свободно. За изтеклата база данни е било обявено още в края на декември от израелския специалист по компютърна сигурност Алон Гал, който в началото е оценил броя на потребителските записи в базата данни на 400 милиона, съобщи БНР.

" Базата данни съдържа 235 милиона неповторими потребителски акаунта с техните имейл адреси ", написа Гал на страницата на компанията си Hudson Rock в Twitter. " Това е един от най-големите течове в историята ", добави той.

Австралийският специалист Трой Хънт, който е основател на уеб услугата Have I Been Pwned, е склонен с тези оценки. Тя разрешава на потребителите на интернет да ревизират дали персоналните им данни са изтекли в общественото пространство. В четвъртък Twitter стартира да предизвестява потребителите си за изтеклата база данни посредством Firefox Monitor - услуга, ръководена от Mozilla, американската компания, с която работи Хънт.

Както отбелязва Гал, базата данни евентуално съдържа информация за потребителите от края на 2021 година, като уязвимостта в софтуерния код на Twitter, за която се твърди, че е разрешила на хакерите да получат достъп до данните, е била открита и отстранена преди година, както оповестиха представители на обществената мрежа през август 2022 година

Както отбелязва Гал, приключването на информация ще докара до " огромен брой хакерски офанзиви, целенасочени фишинг офанзиви и doxxing " - издание на персонални данни на известни консуматори.

Атакуващите се интересуват най-вече от известни консуматори и звезди, политици и деятели, сметки и преводи в криптовалути, както и сметки с красиви неповторими псевдоними, които могат да бъдат продадени. Той също по този начин предизвестява, че макар че базата данни, която се популяризира сега, не съдържа телефонни номера, свързани с сметките, може да има друга, която с изключение на пощенските адреси на потребителите включва и техните телефонни номера.

Гал показва, че първичната накърнимост е разрешила акаунтът в Twitter на даден консуматор да бъде открит по обвързвания с него телефонен номер.

През юли хакери започнаха да продават база данни с телефонни номера, имейл адреси и имена на сметки на 5,4 милиона консуматори на Twitter. Във връзка с това Европейски Съюз стартира следствие на нарушаване на европейските разпореждания за отбрана на персоналните данни. Компанията може да бъде санкционирана с огромна сума, в случай че се откри, че е пренебрегнала обезпечаването на сигурността на данните на потребителите.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР