Байрън Уийн, който е вицепрезидент на един от най-големи в

...
Байрън Уийн, който е вицепрезидент на един от най-големи в
Коментари Харесай

80 долара за барел петрол и други 9 изненади през 2018-а година за които говори видният инвестиционен гуру Байрън Уийн



Байрън Уийн, който е вицепрезидент на един от най-големи в света капиталови фондове Blackstone Advisory Partners, показа нормалния си за началото на всяка една година лист с 10 евентуални пазарни изненади, които биха могли да провокират земетресения на световните финансови пазари.

Продължавайки своята традиция в действие от 1986-а година насам, когато той към момента беше основен капиталов пълководец на американската банка Morgan Stanley, Уийн разяснява евентуалните " изненади ", чиито шансове съгласно по-голямата част от вложителите се правят оценка на едвам към 33%, само че на които видният представител на Blackstone дава над 50% възможност да бъдат осъществени.

Това е 33-та година, за която Байрън Уийн дава своите визии за редица стопански и събития на финансовите пазар, като и вероятни политически изненади в границите на идващите 12 месеца.

Десетте изненади на Байрън Уийн за 2018-а година са следните:

1. Китай най-сетне взема решение, че не е допустим нуклеарен капацитет в ръцете на непредсказуем водач до самата граница, макар че Северна Корея е комунистически буфер сред управляващите в Пекин и демократичната Южна Корея. В тази връзка Китай анулира всичките доставки на горива и храни за Северна Корея, която в последна сметка се съгласява да приключи програмата си за нуклеарно развиване, само че не и да се откаже от досегашния си оръжеен боеприпас.

2. Популизмът и анархията се популяризират по целия свят. В Обединеното кралство водачът на лейбъристите Джеръми Корбин става идващият министър-председател. Въпреки репресивните дейности от страна на испанското държавно управление, региона Каталуня остава много размирна. Въпреки неподходящите стопански последствия от вота за Брекзит, неволното позитивно разследване е, че този избор ще докара до по-голямо икономическо съдействие и по-бърз напредък в границите на континентална Европа.

3. Доларът най-сетне демонстрира признаци на живот и стартира да нараства. Реалният стопански напредък в Съединени американски щати надвишава 3%, което в комбиниране с осъществяването на някои от съставените елементи на пробизнес насочената стратегия на президента Доналд Тръмп възобнови ползата на вложителите да имат доларово деноминирани финансови активи. При това състояние еврото може да се намали към 1,1000 $, като в това време зелените пари нарастнат към 120 японски йени. Репатрирането на задгранични облаги, държани от американските компании зад граница, би могло да помогне за сходно нараства на $.

4. Американската стопанска система отбелязва по-добра годината от 2017-а, само че спекулативните настроения доближават небеса, които в последна сметка предизвикат низходяща промяна и спад на необятния фондов показател S&P500 с към 10%. Индексът се намалява към 2300 $, частично и заради по-високите лихвени проценти, само че въпреки всичко завършва актуалната година над психическата преграда от 3000 пункта, защото приходите не престават да се усилват и икономическият растеж приближава 4 на 100.

5. Цената на американският лек недопечен нефт се движи над 80 $ за барел. Цената се покачва заради продължаващият международен стопански напредък и непредвиденото интензивен търсене на значимата енергийна суровина от страна на разрастващите се пазари, дружно с разочароващи по-слаби шистови добиви, понижени петролни складови ресурси, съблюдаване на дисциплинираност в границите на ОПЕК за ограничение на производството и единствено непретенциозно увеличение на производството в Русия, Нигерия, Венецуела, Ирак и Иран.

6. Високата инфлация към този момент става мотив за безпокойствие. Продължаващият напредък на Брутният вътрешен продукт в световен проект оказва прогресивен напън върху цените на суровините. Затегнатите пазари на труда в индустриално развитите страни водят до нарастване на заплатите, като в Съединени американски щати междинните почасови приходи нарастват с 4%, а показателят на потребителските цени се движи над 3%.

7. При по-висока инфлация лихвените проценти стартират да се повишават по-бързо. Федералният запас усилва краткосрочните лихвени проценти на четири пъти през 2018-а година (вместо плануваните три пъти), а доходността на 10-годишните американски държавни облигации се придвижвам към 4%, само че в това време Фед свива единствено непретенциозно своя голям финансов баланс от над 4 милиарда $ с оглед евентуалното отрицателно влияние от този ход върху финансовите пазари. Високите лихвени спредове сред обособените облигации се усилват, предизвиквайки безпокойствие на пазарите на акции.

8. НАФТА, по този начин и нуклеарното съглашение с Иран остават годни без значение от офанзивите от страна на президента Доналд Тръмп. Ако комерсиалното съглашение НАФТА (между Съединени американски щати, Канада и Мексико) завърши, прекомерно доста американски работни места ще бъдат изгубени, като в това време американските съдружници продължава да поддържат продължаването на съглашението с Иран. Тръмп стартира да мисли, че не присъединението към Транс-тихоокеанското партньорство е било неточност, защото се вижда напредък на въздействието на Китай в международен проект. В тази връзка той упорства за повече двустранни търговски покупко-продажби в Азия.

9. Републиканците губят контрола както на Сената, по този начин и на Камарата на представителите на изборите през ноември 2018-а година. Избирателите се усещат разочаровани, че доста обещания, направени по време на президентската акция на Тръмп, не бяха превърнати в закони, като има и възходяща негативна реакция на безкрайните трудове на президента на Съединени американски щати в Туитър. Междинните избори през ноември се окажат де факто референдум за досегашното ръководство на Белия Дом от президент Тръмп.

10. Китайският президент Си Цзинпинг, който разшири въздействието си 19-ия конгрес на Комунистическата партия, преведе през октомври 2017-а година, се концентрира върху кредитните проблеми в страната и взема решение да ограничи заемите за бизнеса, даже в случай че това значи закъснение на стопанската система и основаване на по-малко работни места. Ръстът на действителния Брутният вътрешен продукт на Китай се забавя внезапно до 5,5%, само че това има слаби последствия за международния стопански напредък. Според Цзинпинг сходен този ход ще подсигурява устойчивостта на китайския напредък в дълготраен проект.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР