Байдън в речта си свърза заедно конфликтите в Украйна и

...
Байдън в речта си свърза заедно конфликтите в Украйна и
Коментари Харесай

Американците за речта на Байдън: Напълно извън релси

Байдън в речта си свърза дружно споровете в Украйна и Израел и показа причини за световната роля на Америка, написа WP. Освен това той прикани за разпределяне на многомилиардна помощ на Киев и Тел Авив. Много читатели на обявата бяха просто вбесени от речта му.

Байдън в речта си свърза дружно споровете в Украйна и Израел и показа причини за световната роля на Америка, написа WP. Освен това той прикани за разпределяне на многомилиардна помощ на Киев и Тел Авив. Много читатели на обявата бяха просто вбесени от речта му.

Президентът Байдън изнесе пламенна тирада в Овалния кабинет в четвъртък, призовавайки американците да поддържат Израел и Украйна, до момента в който се бият с безмилостни, само че доста разнообразни врагове. Той сподели, че светът е „ в точката на фундаментална историческа повратна точка “ и прикани за многомилиардна помощ за двете страни. Той направи това в миг, когато разнообразни сили се опълчват на даването на такава помощ.

„ Хамас и [руският президент Владимир] съставляват разнообразни закани, само че имат едно общо нещо: и двамата желаят изцяло да унищожат прилежащите си демокрации “, сподели Байдън.

„ Това, което държи света дружно, е американското водачество “, добави той. „ Американските полезности са това, което ни прави сътрудник, с който другите страни желаят да работят. Да сложим всичко това на заплаха, в случай че се отдалечим от Украйна и от Израел е безпричинно. ”

Байдън сподели, че възнамерява да изпрати молба до Конгреса в петък за помощ за Израел и Украйна. Представители на Белия дом са подготвили пакет на обща стойност 100 милиарда $, макар че тази цифра може да се промени, настояват източници, осведомени с въпроса.

Обръщението в четвъртък е явен опит на Байдън да свърже две интернационалните рецесии, които погълнаха огромна част от неговото президентство. Той също направи безапелационни морални и на практика причини за жизненоважната роля на Америка в света.

„ Историята ни учи, че когато терористите не би трябвало да заплащат за своя гнет, когато диктаторите не би трябвало да заплащат за своята експанзия, те провокират още повече безпорядък, гибел и опустошение “, сподели Байдън. „ И разноските и заканите за Америка и светът не престават да порастват. ” “.

Речта приключи една доста необикновена седмица за Байдън, който пренареди целия си график и направи стремително посещаване във военната зона, с цел да се появи обществено дружно с израелския министър председател Бенямин Нетаняху. Пътуването може да бъде знаков миг от неговото президентство, макар че изходът от спора е изцяло неразбираем, защото Близкият изток продължава да бъде

Но Байдън е изправен пред неотложен политически въпрос след речта в четвъртък. Може ли да свърже точките сред терористична офанзива в Близкия изток и уморителен въоръжен спор в Източна Европа, като в същото време поддържа публичната поддръжка за напъните и на двата фронта? Републиканците са все по-предпазливи по отношение на изпращането на помощ за Украйна, само че въодушевено поддържат помощта за Израел.

Президентът сподели, че изпращането на помощ за Израел и Украйна е „ интелигентна инвестиция, която ще носи дивиденти за американската сигурност за поколенията “. Байдън посочи аргумента, че подпомагането на двете страни да водят войната и да реализират победа ще укрепи сигурността на Съединени американски щати, без да навреди на американски бойци.

Подчертавайки твърдата поддръжка на Съединените щати за Израел, Байдън предизвести да не бъде воден от яд и гняв. Той сподели, че след терористичните офанзиви против Съединените щати на 11 септември 2001 година Америка е “допуснала неточности ”. „ Така че моля към израелското държавно управление: Не можете да бъдете заслепени от яростта. И тук, в Америка, дано не забравяме кои сме. “

Байдън акцентира и човечността на палестинския народ и още веднъж направи разлика сред него и Хамас. Той сподели, че Съединените щати би трябвало да дават филантропична помощ на Газа, където изискванията бързо се утежняват и се появява филантропична рецесия заради израелските въздушни контраудари и блокадата на гъсто популации анклав.

В четвъртък генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш прикани за “бърза и безпрепятствена доставка на филантропична помощ ” до палестинския анклав, отбелязвайки компликациите, понесени от цивилни, които са без вода, храна, гориво и електричество повече от седмица. Болниците в Газа са претъпкани с хора, ранени при израелски въздушни удари. Пациентите спят на пода и някои уреди изключват осветлението, с цел да пестят електричество, споделят палестинските здравни управляващи.

По време на малко посещаване в Тел Авив в сряда Байдън разгласи, че се е съгласил с израелските управляващи да разрешат прекосяването на филантропична помощ за повече от два милиона поданици на Газа. Вярно е, че някои детайлности от това съглашение останаха неразбираеми в четвъртък.

„ Не можем да пренебрегнем хуманността на почтените палестинци, които просто желаят да живеят в мир и да имат благоприятни условия в този живот ”, сподели Байдън. „ Народът на Газа незабавно се нуждае от храна, вода и медикаменти. (…) Ние сме ангажирани да създадем изискванията за непрестанно снабдяване на жизненоважна филантропична помощ за палестинците. ”

Президентът предизвести против антисемитизма и ислямофобията, цитирайки гибелта тази седмица в Чикаго на шестгодишно палестинско момче, намушкано до гибел от хазяина си. Разследващите третират случая като закононарушение от ненавист. През последните дни еврейски и мюсюлмански организации в Съединени американски щати оповестяват за увеличение на офанзивите.

“Трябва недвусмислено да осъдим антисемитизма ”, сподели Байдън. “Трябва също по този начин недвусмислено да осъдим ислямофобията. ”

Няколко часа преди речта си Байдън се обади на украинския президент Владимир Зеленски и го увери, че Киев ще продължи да има американска поддръжка.

Частта от помощта, предопределена за Израел, ще отиде за подсилване на системата за противовъздушна защита Iron Dome, сподели Байдън. Съединените щати към този момент изпратиха два самолетоносача с ескортни кораби до крайбрежията на Израел. На борда им има хиляди бойци и морски пехотинци. Това беше направено за да се предотврати разрастването на спора и прерастването му в огромна районна война.

Но опитът на Байдън да свърже двата спора евентуално ще срещне опозиция.

Той ще би трябвало да преодолее съпротивата на доста републиканци в Камарата на представителите, които упорстват да понижат помощта за Украйна, а в някои случаи и да я спрат изцяло. Те настояват, че Америка няма интерес от този отдалечен въоръжен спор сред две страни от другия завършек на света и че парите биха били по-добре изразходвани за други цели, да речем, подсилване на южната граница на Съединените щати.

Тези законодатели, в това число доста от най-консервативните членове на камарата, усилват въздействието си през последните месеци. Те смъкнаха Кевин Маккарти като представител и в този момент се пробват да конфигурират някой, който е позитивен за техните проекти.

Днес, до момента в който Байдън се готви да изпрати настояването си до Конгреса, Камарата на представителите е в безпорядък и комплициране, а републиканците несполучливо се пробват да се сплотят към новия ръководител. Ръководството на Grand Old Party обмисли предложение за разширение на пълномощията на провременния ръководител на републиканците Патрик Т. Макхенри, тъй че Камарата да може да възобнови работата си. Но не откри поддръжка от болшинството и до момента Камарата на представителите няма механизъм за приемане на каквото и да е законодателство.

Обществената поддръжка за Украйна също отслабва. Миналия месец Washington Post и ABC организираха анкета, която откри следното. 41% от американците считат, че Съединените щати оказват помощ на Украйна прекалено много, до момента в който 50% считат, че има задоволително или прекомерно малко помощ. Но измежду републиканците 59% от интервюираните споделят, че Съединените щати оказват прекалено много помощ на Киев.

Осъзнавайки тази рискова динамичност, Байдън прекара огромна част от речта си в предизвестие за заплахите от изоставянето на Украйна на експанзията на Путин. Той си спомни тайното си февруарско посещаване в Киев, когато беше съпроводен единствено от дребна група сътрудници на Сикрет сървис. Това пътешестване беше ненапълно сходно на визитата му в сряда в Израел, който също е във война.

Байдън описа по какъв начин е пътувал със специфичен трен от Полша за Украйна. “Когато слязох от влака и се срещнах със Зеленски, почувствах, че не съм самичък ”, сподели президентът. “Донесох със себе си концепцията за Америка, вярата на Америка. Донесох я на хората, които през днешния ден са борейки се за същото, за което се борихме преди 250 години. ”.

Подкрепата за Израел резонира повече и в двете партии. Но дребна шепа демократични демократи в Конгреса приканват за преустановяване на огъня, без да поддържат обществено Израел, което накара прессекретаря на Белия дом Жан-Пиер да разкритикува изказванията им като „ срамни “.

Призивът на Байдън идва на фона на дейната война сред Израел и Газа. Израел продължи да нанася въздушни удари в четвъртък, в това число по по този начин наречените зони за сигурност на юг като Хан Юнис. Това е мястото, където израелските водачи приканват палестинците да изпреварят своята инвазия.

От началото на невижданата атака на Хамас на 7 октомври минимум 1400 души са убити и над 4500 са ранени в Израел. Израелските управляващи оповестиха, че екстремистите са организирали същински лов за цивилното население, атакувайки хора. Палестинските управляващи оповестиха, че 3785 души са били убити и 12 400 ранени в линията Газа вследствие на ответни израелски въздушни удари.

Байдън не е единственият държавен водач, който се пробва да балансира поддръжката за Израел с напъните за деблокиране на филантропичната рецесия в Газа и попречване на разпространяването на боевете. Британският министър председател Риши Сунак посети Йерусалим и Саудитска Арабия тази седмица. „ Ще работим дружно, с цел да подсигуряваме районна непоклатимост и да предотвратим рискова ескалация “, написа той в X (бивш Twitter) в четвъртък.

Белият дом счита, че основаването на обединен пакет за помощ за Израел и Украйна ще затрудни членовете на Конгреса да гласоподават срещу него. Това е изключително правилно за републиканците, чието отвращение да финансират Украйна може да бъде преодоляно, като се играе на желанието им незабавно да оказват помощ на Израел.

С тази връзка Байдън може да направи безспорен мотив, че Съединените щати имат отговорността да застанат до демокрациите, където и да са те – против главния си републикански конкурент, някогашния президент Доналд Тръмп и неговия девиз „ Америка преди всичко “.

През последните дни Байдън се застъпи за братството на демокрациите и прикани Израел да сведе до най-малко цивилните жертви, до момента в който нанася удари в отговор на кланетата на Хамас.

„ Това, което ни отличава от терористите, е нашата религия в присъщото достолепие на всеки човешки живот – израелец, палестинец, арабин, евреин, мохамеданин, християнин, който и да е “, сподели Байдън по време на късото си пътешестване до Израел. „ Това не може да се отхвърли. “ Какво те прави това, което си. Ако откажеш, терористите ще завоюват. И ние не можем да им позволим да създадат това. ”

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР