Байдън ще се срещне с лидерите на Южна Корея и Япония в Кемп Дейвид

...
CNN — Президентът Джо Байдън ще бъде домакин на японския
Коментари Харесай

CNN —

Президентът Джо Байдън ще бъде домакин на японския премиер Кишида Фумио и президента на Южна Корея Юн Сук Йол в Кемп Дейвид следващия месец като част от усилията му да сближи ключовите азиатски съюзници, съобщи Белият дом в петък

„На срещата на върха лидерите ще отпразнуват нова глава в своите тристранни отношения, тъй като потвърждават своите силни връзки на приятелство и железните съюзи между Съединените щати и Япония, и Съединените щати и Република Корея“, пише Белият дом в изявление, обявяващо срещата. „Тримата лидери ще обсъдят разширяване на тристранното сътрудничество в Индо-Тихоокеанския регион и извън него – включително за справяне с продължаващата заплаха, представлявана от КНДР, и за укрепване на връзките с АСЕАН и тихоокеанските острови.“

Това е първото посещение в Кемп Дейвид от чужд лидер, откакто Байдън встъпи в длъжност, и първото от 2015 г., когато бившият президент Барак Обама беше на поста.

Координаторът на Съвета за национална сигурност на Съединените щати за стратегически комуникации Джон Кърби каза, че срещата на върха ще потвърди „железните съюзи между Съединените щати и Япония, Съединените щати и Република Корея, както и разцвета на отношенията между Япония и Корея под ръководството на изключително лидерство както на президента Юн, така и на министър-председателя Кишида.“

„Те наистина бяха изключителни в начина, по който се опитаха да подобрят двустранните си отношения“, каза Кърби по време на разговор с репортери в петък.

Както CNN съобщи по-рано, лидерите на Южна Корея и Япония обещаха да възобновят връзките си на среща на върха през март – първата подобна среща от 12 години – докато двете съседки се стремят да се изправят срещу заплахите от Северна Корея и нарастващите опасения за Китай. Взаимните посещения на японски и южнокорейски лидери бяха прекратени, тъй като връзките се влошиха по няколко въпроса, включително спор за правилното обезщетение на южнокорейците, които бяха принудени да работят в Япония по време на японската окупация на Южна Корея в началото на 20 век.

През последните години често обременените отношения подкопаха усилията на Съединените щати да представят обединен фронт срещу Северна Корея – и нарастващата самоувереност на Пекин.

Двете източноазиатски съседки имат дълга история на раздразнение, датираща от японската колониална окупация на Корейския полуостров преди век. Двамата нормализираха отношенията си през 1965 г., но неразрешените исторически спорове продължават да тлеят, по-специално относно използването на принудителен труд от страна на имперска Япония и така наречените секс робини „жени за утеха“.

Байдън се срещна с двамата лидери за тристранна среща през май 2023 г. в Хирошима, Япония, по време на срещата на Г-7 и през юни 2022 г. на срещата на върха на НАТО в Мадрид. Той също така посети двете страни последователно през май 2022 г.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР