Байдън ще ограничи инвестициите на САЩ в китайските технологични сектори

...
Администрацията на Байдън ще се опита да забави развитието на
Коментари Харесай

Администрацията на Байдън ще се опита да забави развитието на Пекин на технологии от следващо поколение, които биха могли да имат военни приложения – като усъвършенствани полупроводници, изкуствен интелект и квантови изчисления – като ограничи способността на американските корпорации да инвестират в тези сектори в Китай.

С изпълнителна заповед, която се очаква да бъде публикувана в сряда, американските компании ще бъдат обект на безпрецедентен нов федерален надзор, който ще проверява – и потенциално предотвратява – някои от техните инвестиции в технологичната индустрия на Китай. Целта е да се гарантира, че паричните средства на САЩ не подкрепят военната модернизация на Китай и потенциално заплашват Съединените щати.

Правилата няма да влязат в сила поне една година и ще има период на обществен коментар, така че бизнесът и други групи могат да преценят новите правила, преди да бъдат финализирани.

Представители на Белия дом, министерството на финансите и търговията не бяха открити за коментар.

Първоначалните планове на администрацията да ограничи инвестициите в САЩ бяха по-широки. Но след месеци на ангажираност с частния сектор, фокусът на новите регулации се стесни.

Някои американски ръководители изразиха загриженост, че ограничаването на потока на капитали от САЩ към Китай може да бъде вредно за бизнеса в САЩ и отрицателно въздействие върху местната икономика. Китайската икономика – втората по големина в света с повече от 1 милиард потребители – е жизненоважен пазар за много американски компании.

По-рано това лято държавният секретар Антъни Блинкен и министърът на финансите Джанет Йелън предприеха отделни пътувания до Пекин за да помогне за облекчаване на напрежението между САЩ и Китай. На срещите на Йелън с китайските й колеги тя се опита да ги увери, че изпълнителната заповед ще бъде „силно целенасочена“.

„Искам да разсея страховете им, че ще направим нещо, което ще има широкообхватно въздействие върху китайската икономика“, каза Йелън на пресконференция през юли в Пекин. "Това не е така. Това не е намерението."

Все пак Сие Фън, китайският посланик в Съединените щати, предупреди, че Пекин ще отговори.

„Китайското правителство не може просто да седи безучастно“, каза Сие на Форума за сигурност в Аспен през юли. „Има една китайска поговорка: „Няма да правим провокации, но и няма да трепнем от провокации“. Така че Китай определено ще направи нашия отговор."

Мерките идват в момент, когато Китай и Съединените щати все повече се включват в надпревара в технологичното въоръжаване. Миналия октомври Министерството на търговията обяви нови ограничения върху продажбите в Китай на модерни технологии, необходими за изграждането на полупроводници от висок клас. Този ход имаше за цел да осакати способността на Китай да развива собствените си вътрешни производствени възможности и да забави развитието на суперкомпютри и някои оръжия, като хиперзвукови ракети.

През юни Блинкен каза в интервю с модератора на „Face the Nation“ Маргарет Бренан, че администрацията се стреми да построи „много висока ограда около много малко парче земя“. Той добави: „Това малко парче земя има много чувствителна технология, която може да бъде използвана срещу нас. Няма да позволим това да се случи.“

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР