Байдън се среща с китайския лидер Ли, казва, че икономическите проблеми правят инвазията в Тайван по-малко вероятна

...
От Нандита Боузе и Тревър ХъникътХАНОЙ (Ройтерс) – Президентът на
Коментари Харесай

От Нандита Боузе и Тревър Хъникът

ХАНОЙ (Ройтерс) – Президентът на САЩ Джо Байдън каза в неделя, че държи най-високата си разговори на ниво с китайското ръководство след месеци, добавяйки, че икономическите колебания на Пекин няма да го накарат да нахлуе в Тайван.

Байдън каза, че се е срещнал с номер 2 на китайския президент Си Дзинпин, китайския премиер Ли Цян, на годишната среща на Г-20 среща на върха в Ню Делхи. Разговорите бяха срещата на най-високо ниво между двете сили от близо 10 месеца, откакто Байдън и Си говориха на миналогодишната Г-20 в Индонезия.

Китайският премиер Ли Цян, който пое пост номер 2 в страната през март , присъства на срещата на световните лидери на мястото на Си. Не се очакваше двамата лидери да водят разговори на Г-20, но непланираните срещи на срещите на върха са нещо обичайно.

„Моят екип, моят персонал все още се среща с хората на президента Си и неговия кабинет“, каза Байдън пред репортери. „Днес се срещнах с неговия човек номер 2 в Индия.“

Той добави: „Говорихме за стабилност“ и за южното полукълбо. „Изобщо не беше конфронтация.“

Двете суперсили се опитваха да размразят мразовитите отношения тази година след спора за предполагаем китайски шпионски балон, прелетял над територията на САЩ, докато се страхуваха от икономическа забавянето обхвана Пекин.

Говорейки на пресконференция във Виетнам, Байдън рекламира икономиката на САЩ като „най-силната“ в световен мащаб. Той каза пред репортери, че растежът на Китай се забавя поради слабата глобална икономика, както и поради китайската политика, но не уточни кои политики.

Байдън нарече икономическата ситуация в Китай „криза“, цитирайки проблеми с недвижимите имоти сектор и висока младежка безработица. „Един от основните икономически принципи на неговия план изобщо не работи в момента“, каза Байдън за Си, без да дава подробности. „Не съм доволен от това, но не работи.“

Байдън добави: „Той има пълни ръце в момента.“

80-годишният демократ е се насочи към кампания за преизбиране на президент през 2024 г., където собственото му управление на икономиката и инфлацията се превърна в основна грижа за избирателите.

Икономиката на САЩ нарасна с 2,1% годишен темп през последното тримесечие. Централните банкери повишиха рязко лихвените проценти, за да върнат инфлацията до целевите нива.

Данните за търговията през август показаха, че износът и вносът на Китай намаляват спадовете си, присъединявайки се към други индикатори, показващи възможна стабилизация в икономическия спад, като политици се стремят да стимулират търсенето и да отблъснат дефлацията.

Ли каза, че Китай трябва да постигне целта си за растеж от около 5% за 2023 г., но някои анализатори смятат, че влошаването на спада на имотите, слабите потребителски разходи и падащият кредитен растеж може да означава по-нисък растеж.

ОТВОРЕН ДИАЛОГ

Байдън се опита да поддържа комуникациите отворени с Китай, за да понижи температурата в международните търкания, включително относно Тайван, самоуправляващият се остров, претендиран от Китай.

„Не мисля, че това ще накара Китай да нахлуе в Тайван“, каза Байдън за икономическите проблеми на страната. „В интерес на истината обратното вероятно няма същия капацитет, който имаше преди.“

Той описа Съединените щати като тихоокеанска сила, която няма намерение да се оттегли от региона.< /p>

Байдън също каза, че неотдавнашните действия на китайски служители за ограничаване на използването на проектирани от САЩ Apple iPhone от държавни служители се равняват на опит за „промяна на някои от правилата на играта“ в търговията.

„Искрено съм за правилната връзка“, каза той.

(Репортаж от Нандита Бозе в Ханой и Тревър Хъникът във Вашингтон; Допълнителен репортаж от Дойна Чиаку; Редактиране от Лиза Шумейкър, Хедър Тимънс и Синтия Osterman)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР