Байдън се отправя към Мауи на фона на критиките относно реакцията на Белия дом на опустошителния горски пожар в Лахайна

...
Президентът Байдън се отправя към Хаваите в понеделник, за да
Коментари Харесай

Президентът Байдън се отправя към Хаваите в понеделник, за да види широкоразпространените щети от неотдавнашните горски пожари в Мауи, да се срещне с оцелели и да отблъсне критиките, на които администрацията му реагира бедствието твърде бавно.

Нямаше подробности за маршрута, който очаква г-н Байдън и първата дама Джил Байдън, когато пристигнаха почти две седмици след като свирепите, развявани от вятъра пожари отнеха най-малко 114 живота – и вероятно много повече.

Администраторът на Федералната агенция за управление на извънредни ситуации Деана Крисуел, която е планирана да пътува с Байдън, каза в предаването „Face the Nation“ в неделя на CBS News, че „Най-голямото нещо, което президентът трябва да види, е просто действително въздействие. Наистина е различно, когато си на земята и можеш да видиш пълното опустошение на Лахайна. Той ще говори с някои от семействата, които са били засегнати от това, и ще чуе техните истории.

Тропическа буря Хилари преминаха.

Жителите на Мауи казват, че процесът на възстановяване на изгубени близки - и идентифициране на телата - е бил агонизиращо бавен.

Губернаторът на Хавай Джош Грийн каза, че повече от 1000 души остават в неизвестност за и че броят вероятно включва много деца.

Докато екипите за търсене са покрили 85 процента от зоната за търсене, останалите 15 процента може да отнеме седмици, каза Грийн в "Face the Nation", добавяйки, че пожарът е екстремните горещини означаваха, че може да е невъзможно да се извлекат някои останки „смислено.“

Крисуел призна, че процесът може да бъде разочароващо бавен, но каза, че федералното правителство е изпратило експерти от ФБР, Министерството на отбраната и Министерството на здравеопазването и човешките услуги, за да помогне с бавния и труден процес на идентификация.

Грийн призна, че му се иска сирените да са предупредили жителите на Мауи да се евакуират, тъй като пожарът бързо се разпространи през Лахаина, наричайки отговора на острова сега бивш началник на спешната помощ „напълно незадоволителен за света.“ 

„Разбира се, като човек, като баща, като лекар, ми се иска всички сирени да изгаснат“, каза Грийн пред „Face the Nation. "

"Предизвикателството, което сте чували - и то не е да извинявате или обяснявате нещо - предизвикателството е, че исторически тези сирени се използват за цунами." 

"Направете Иска ми се тези сирени да изгаснат? Разбира се, че го правя", каза той. "Мисля, че отговорът, че спешният администратор от Мауи, който подаде оставка, беше, разбира се, напълно незадоволителен за света. Но това е така, че исторически не сме използвали този вид предупреждения за пожари."

Президентските посещения в зони на големи бедствия, макар и да се разглеждат като почти политически задължителни, могат да носят рискове.

Когато президентът Джордж У. Буш пътува до Луизиана през 2005 г., за да стане свидетел на историческото опустошение на урагана Катрина, критиците се хванаха за снимки, на които той гледа през прозореца на Air Force One, докато лети над Ню Орлиънс, за да кажат, че неговата визита с ръце е липсвала емпатия.

И когато тогавашният президент Тръмп небрежно хвърли ролки хартиени кърпи в тълпа в опустошеното от урагана Пуерто Рико през 2017 г., критиците нарекоха жеста му кавалерски и безчувствен.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР