Байдън обявява голямо бедствие във Флорида след урагана Идалия

...
Президентът Джо Байдън официално обяви голямо бедствие във Флорида в
Коментари Харесай

Президентът Джо Байдън официално обяви голямо бедствие във Флорида в отговор на урагана Идалия, съобщи Белият дом в четвъртък.

„Действието на президента предоставя федерално финансиране на засегнатите лица в окръзите Ситрус, Дикси, Хамилтън, Лафайет, Леви, Сувани и Тейлър“, се казва в изявление на Белия дом.

Ураганът Идалия връхлетя Флорида в сряда сутринта като мощна буря от категория 3 и беше понижен до тропическа буря, докато се изкачва по Източното крайбрежие, причинявайки наводнения, значителни материални щети и прекъсвания на електрозахранването във Флорида, Джорджия и Южна Каролина.

Байдън разговаря с губернатора на Флорида Рон ДеСантис по телефона по-рано в четвъртък, за да го информира за декларацията.

„Тази сутрин президентът Байдън се обади на губернатора на Флорида Рон ДеСантис, за да предаде, че е подписал Декларация за голямо бедствие и е наредил всички налични федерални ресурси да помогнат с продължаващия отговор на тропическата буря Идалия“, се казва в изявление на Белия дом.

В изявлението се добавя: „Президентът повтори, че хората във Флорида имат пълната му подкрепа, докато се възстановяват от бурята.“

Байдън е говорил с ДеСантис няколко пъти преди и по време на урагана. Губернаторът трябваше да се срещне с администратора на Федералната агенция за управление на извънредни ситуации Дийн Крисуел, за да оцени нуждите в четвъртък.

Говорейки за взаимодействието си с кандидата за президент на Републиканската партия, Байдън похвали ДеСантис в сряда.

„Мисля, че той се доверява на моята преценка и на желанието ми да помогна и аз му вярвам, че може да предположи, че не става дума за политика, а за грижа за хората в държавата“, каза той.

Непосредственият фокус във Флорида в четвъртък за FEMA е отчитането на хората по пътя на урагана Идалия и усилията за възстановяване на захранването, каза Крисуел пред CNN This Morning.

Крисуел, който пристигна в щата в сряда следобед, прекарва четвъртък с държавни и местни служители в оценка на въздействието на бурята и какви допълнителни ресурси и финансиране все още са необходими.

Тя предложи добри новини: „Хората се вслушаха в предупреждението да се евакуират и смятам, че първоначалните претърсвания са завършени. Очакваме вторичните търсения в тези райони да бъдат извършени до петък, което е наистина страхотна новина, че хората са се измъкнали от опасността, тъй като бурята имаше потенциала да бъде наистина животозастрашаваща.

„Най-голямата грижа“ сега, каза тя, е захранването, като Florida Power и Light добавят ресурси за взаимопомощ, за да върнат светлините отново, а армейският инженерен корпус е в готовност, за да помогне. Следващият приоритет, добави тя, са усилията да започне премахването на отломките.

Крисуел също говори по въпроса за федералното финансиране за реакция при бедствия, тъй като Байдън даде да се разбере, че е готов да обвини републиканците в Конгреса, ако няма достатъчно пари за помощ при бедствия. Белият дом изпрати искане за допълнителни 12 милиарда долара за финансиране на помощ при бедствия по-рано този месец, съчетавайки го с искания за повече помощ за сигурността на Украйна, но това искане е изправено пред предизвикателен процес на преговори в Конгреса.

Тя отбеляза, че FEMA предвижда дефицит за своя фонд за помощ при бедствия „някъде през септември и така нататък“. Тази седмица, каза тя, FEMA официално влезе в процес, наречен „финансиране за незабавни нужди“.

„Това означава, че ще дадем приоритет на оставащото финансиране, което е във Фонда за помощ при бедствия, за да отидем за животоспасяващи дейности“, каза тя, добавяйки, че практиката е била използвана осем пъти в миналото и „това ни позволява да сме сигурни, че може да има цялото налично финансиране за подпомагане на тези животоспасяващи дейности.“

Крисуел подчерта, че работата по възстановяването „не спира“, а че „просто забавя задълженията, докато DRF или се попълни, или през следващата фискална година“.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР