Байдън нарича Китай „бомба със закъснител“ поради икономически проблеми

...
От Нандита БоузеСОЛТ ЛЕЙК СИТИ (Ройтерс) – Президентът на САЩ
Коментари Харесай

От Нандита Боузе

СОЛТ ЛЕЙК СИТИ (Ройтерс) – Президентът на САЩ Джо Байдън в четвъртък нарече Китай „бомба със закъснител“ заради икономическите си предизвикателства и каза, че страната е в беда поради слаб растеж.

„Те имат някои проблеми. Това не е добре, защото когато лошите хора имат проблеми, те вършат лоши неща“, каза Байдън на политическо събитие за набиране на средства в Юта.

Забележките на Байдън напомняха на коментарите, които той направи при друго набиране на средства през юни, когато спомена президента Си Дзинпин като "диктатор". Китай определи забележките като провокация.

Тези коментари дойдоха малко след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен завърши посещение в Китай, целящо стабилизиране на отношенията, които Пекин описа като най-ниската си точка от установяването на официални връзки през 1979 г. .

Потребителският сектор на Китай изпадна в дефлация и фабричните цени продължиха да падат през юли. Китай може да навлезе в ера на много по-бавен икономически растеж със стагнация на потребителските цени и заплати, контрастиращи с инфлацията в други части на света.

Съединените щати, най-голямата икономика в света, се бори с високата инфлация и отбеляза стабилна пазара на труда.

„Китай е в беда“, каза Байдън в четвъртък. Той каза, че не иска да нарани Китай и иска рационални отношения със страната.

В сряда Байдън подписа изпълнителна заповед, която ще забрани някои нови инвестиции на САЩ в Китай в чувствителни технологии като компютърни чипове. Китай, който има втората по големина икономика в света, заяви, че е „сериозно загрижен“ за заповедта и си запазва правото да предприеме мерки.

(Репортаж от Нандита Боуз, автор на Джеф Мейсън; Редактиране от Синтия Остерман )

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР