Байдън нарежда промени в начина, по който американските военни се занимават със случаи на сексуално посегателство

...
Президентът Джо Байдън подписа изпълнителна заповед, която дава решения относно
Коментари Харесай

Президентът Джо Байдън подписа изпълнителна заповед, която дава решения относно наказателното преследване на сериозни военни престъпления, включително сексуално насилие, на независими военни адвокати, отнемайки тази власт от командири на жертвите.

Заповедта от петък официално прилага законодателството, прието от Конгреса през 2022 г., насочено към укрепване на защитата на военнослужещите, които често са били оставени на милостта на своите командири, за да решат дали да приемат сериозно исковете им за нападение.

„Тези реформи са повратна точка за оцелелите от насилие, основано на пола в армията“, каза Белият дом във информационен лист, очертаващ промените.

„Те изпълняват обещанието на президента Байдън да променят фундаментално начина, по който системата на военното правосъдие реагира на сексуални посегателства и свързаните с тях престъпления, което е нещо, което президентът Байдън е приоритет от първия ден на тази администрация.“

Членове на Конгреса, разочаровани от нарастващия брой сексуални нападения в армията, се бориха с лидерите на отбраната няколко години по този въпрос.

Те твърдяха, че понякога командирите са били готови да игнорират обвинения или инциденти в своите части, за да защитят обвинените в престъпления и че използването на независими адвокати би засилило наказателното преследване. Военните лидери се възпротивиха, като казаха, че това може да подкопае авторитета на командирите.

Промяната беше сред повече от две дузини препоръки, направени през 2021 г. от независима комисия за преглед на сексуалното насилие в армията, създадена от министъра на отбраната Лойд Остин. И беше включено в годишния законопроект за отбраната миналата година.

Но тъй като изисква промяна в Единния кодекс на военното правосъдие (UCMJ), се нуждаеше от официално президентско действие.

Мерките „представляват най-значимата трансформация на системата на военното правосъдие от създаването на UCMJ през 1950 г.“, каза Белият дом.

„Историческите реформи, обявени днес, ще защитят по-добре жертвите и ще гарантират, че прокурорските решения са напълно независими от командната верига.“

Хиляди отчети

Пентагонът вече вървеше напред с промяната.

Преди една година армията, флотата, морската пехота и военновъздушните сили създадоха нови офиси на специални съдебни адвокати, които ще поемат правомощията върху решенията на прокуратурата до края на тази година. От 1 януари 2025 г. този орган на прокуратурата ще се разшири, за да включва случаи на сексуален тормоз.

Промените идват, докато военните продължават да се борят с нарастващия брой докладвани сексуални посегателства в редиците си.

Въпреки че службите напреднаха в улесняването и по-безопасното излизане на войските, те постигнаха много по-малко успех в намаляването на броя на нападенията, които се увеличават почти всяка година от 2006 г. насам.

Като цяло имаше повече от 8942 доклада за сексуални посегателства, включващи военнослужещи през фискалната 2022 г., леко увеличение от 8866 предходната година.

Служители на отбраната отдавна твърдят, че увеличаването на докладваните нападения е положителна тенденция, тъй като толкова много хора не са склонни да ги докладват, както в армията, така и в обществото като цяло.

По-честото докладване, казаха те, показа, че има повече доверие в системата за докладване, по-голям комфорт с подкрепата за жертвите и нарастващ брой нарушители, които са държани отговорни.


Източник: Ал Джазира, Асошиейтед прес
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР