Байдън и Нетаняху разговарят за „проверки и баланси“ на фона на израелската съдебна криза

...
Президентът Байдън се срещна с израелския премиер Бенямин Нетаняху в
Коментари Харесай

Президентът Байдън се срещна с израелския премиер Бенямин Нетаняху в сряда, за да обсъдят това, което американският лидер нарече „трудни въпроси“, свързани с отстояването на демократичните ценности.

Срещата идва на фона на продължаваща съдебна криза в Израел. Нетаняху, който ръководи най-крайнодясното правителство на Израел досега, се стреми да отслаби Върховния съд на страната. Опитът за основен ремонт предизвика девет месеца безредици и протести.

Това, за което говори Байдън, Нетаняху на срещата им в Ню Йорк в кулоарите на Общото събрание на ООН

призова Нетаняху да се оттегли от основния ремонт. През март президентът каза, че е много загрижен за предложението.

„Те не могат да продължат по този път и някак ясно го казах“, каза г-н Байдън. „Надяваме се, че министър-председателят ще действа по начин, по който може да се опита да постигне някакъв истински компромис, но това остава да видим.“

Нетаняху твърди, че неизбраните съдии в Израел притежават твърде много власт.

„Израел е суверенна държава, която взема решенията си по волята на своя народ, а не въз основа на натиск от чужбина, включително от най-добрите приятели“, написа Нетаняху в социалните медии през март, след като президентът направи неговите коментари.

Протестите в Израел

Нетаняху е изправен пред огромен натиск у дома. До 200 000 израелци в цялата страна протестират срещу опитите за основен ремонт на съдебната система всяка събота вечер в продължение на повече от осем месеца.

Много израелци виждат отслабването на съда като заграбване на власт, тъй като това е единствената проверка на правителството в Израел.

Някои протестиращи твърдят, че без силен Върховен съд ултра- Православният блок в правителството може да превърне Израел в теокрация, където преобладават библейските закони.

Рон Шерф, член на група военни резервисти, наречена Братя и сестри по оръжие, в 60 минути описа отслабването на Върховния власт на Израел Съдът като „екзистенциална заплаха за Израел“.

„Когато режим, правителство, иска да получи неограничена власт, хората се страхуват. И хората по улиците днес се страхуват, че правителството ще получи неограничена власт без съдебен контрол“, каза Шерф .

Министърът на правосъдието и вицепремиер Ярив Левин, архитектът на спорната съдебна реформа, каза пред 60 Minutes, че уважава правата на протестиращите, но каза, че те трябва да помнят, че неговото правителство спечели изборите.

>

„Ситуацията в Израел е такава, че Върховният съд е над правителството, над парламента, дори над волята на народа“, каза Левин. „Това, което искам да направя, е да го балансирам.“

Левин характеризира съда като група от елити, които твърде често отхвърлят законодателите, избрани от народа.

Първата стъпка от съдебната реформа на Левин премина през юли, ограничавайки силно властта на съда да отменя правителствени решения.

Около 10 000 военни резервисти бяха толкова разстроени, че обещаха да спрат да се появяват за дежурство. Израелската армия предупреди, че загубата на толкова много резервисти може да застраши готовността и да навреди на националната сигурност.

„Каква е цената на демокрацията? Какво ми предлагате да направя? Ще кажем на гражданите на Израел: „ОК , не отивайте да гласувате. Няма нужда да провеждате избори“, каза Левин пред 60 минути. „Ще дойдем при тези бивши милитаристи и ще ги попитаме какво ни е позволено да правим или не.“

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР