Бави се заплащането на пловдивските медици, които са указали помощ

...
Бави се заплащането на пловдивските медици, които са указали помощ
Коментари Харесай

Бавят плащането на пловдивските лекари, оказали помощ на бежанци

Бави се заплащането на пловдивските медици, които са указали помощ на бежанци от Украйна. Едва тази седмица персоналните лекари са получили документи от Здравната каса, които би трябвало да попълнят, с цел да получат заработените средства.

„ Това е работа, свършена от нас преди месец, два или три. Ние сме я свършили от положително сърце, с цел да помогнем на тези хора. Логичното е, откакто лекарят е направил здравната помощ, Здравната каса по същия ред, по който заплаща за другите пациенти, да я заплати. Но не се получават по този начин нещата. Правилата за отчитането ѝ за да бъде платена са усложнени чисто административно”, изясни пред TrafficNews доктор Костадин Сотиров, ръководител на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдивска област.

Той уточни, че има неясноти и по отношение на статута на украинските жители. Част от хората са обезпечени, друга част – не са, и това обърква лекарите. „ Иска се повече работа с тези хора, защото те са непознати за нас. Идват от район, в който има и полиомиелит и дифтерия, случаите на СПИН са в пъти повече. Налага се да се свърши повече работа с доста по-висок риск, а след това няма кой да ти плати”, споделя медикът.

Междувременно от Регионалната здравна ревизия в Пловдив разпространиха инструкции по отношение на избора на общопрактикуващ доктор от украинските жители с краткотрайна протекция. От тях излиза наяве, че българската страна поема здравните осигуровки за три месеца на лицата от 18 до 60 години. Всички под и над тази възраст са обезпечени здравно по време на целия престой в България.

Хората с краткотрайна протекция могат да се записват при определеното от тях джипи и онлайн посредством Персонализираната осведомителна система на НЗОК. Здравната каса в Пловдив ще спомага на тези, които се затрудняват в избора на общопрактикуващ доктор.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР