Батерията на този телефон издържа по-дълго от всеки iPhone, който

...
Батерията на този телефон издържа по-дълго от всеки iPhone, който
Коментари Харесай

Apple iPhone 15 Plus: Голям екран и рекордно дълъг живот на батерията

Батерията на този телефон устоя по-дълго от всеки iPhone, който сме тествали до момента

Светлин Желев преди 10 секунди 0 Сподели _cuva

Най-четени

ТелефониСветослав Димитров - 14:09 | 21.10.2023

Ето какво може да се случи, в случай че зарядното остане в контакта без телефона: развенчаните легенди

IT НовиниДаниел Маринов - 14:47 | 21.10.2023

Скрита функционалност на Гугъл разрешава да провериш тъмната мрежа за своя имейл адрес и други данни

IT НовиниДаниел Маринов - 21:05 | 19.10.2023

Откриха мъртва една от най-скъпите риби в света в Англия и това в действителност е добра вест

Светлин Желевhttps://www.kaldata.com/Главен редактор

След изключителната екзалтираност, която обикновено съпътства есенното показване на най-новите iPhone модели, с огромен интерес разгледахме 15 Pro Max модела, само че измежду четирите нови смарт телефона, които бяха показани има още един извънредно забавен уред, на който стопираме вниманието си през днешния ден. Apple iPhone 15 Plus идва с заричане за рекорден живот на батерията и хардуерна мощност, което точно ни притегли към него, а с помощта на А1 имахме опция да го изпробваме в продължение на една седмица. И в този момент пристигна ред да споделим усещанията си.

Последните „ общоприети “ iPhone-и (без Pro в името) значително до в този момент постоянно изглеждаха като орязани версии на iPhone Pro от миналата година, само че казусът с iPhone 15 Plus не е подобен. Запазвайки цената на своя предходник, най-новият Plus е екипиран с съвсем същите първокласни характерности като миналогодишната серия iPhone 14 Pro – а точно Dynamic Island, чип A16 Bionic и 48-мегапикселова съществена камера.

Никога не съм се изкушавал от моделите Plus на телефона на Apple, значително тъй като се осланях доста на полезността на системата с тройна камера на моделите Pro. Този път това се трансформира, тъй като Apple е приложила остроумен трик, като е употребила софтуера и хардуера на iPhone 15 Plus, с цел да предложи използваемо 2-кратно телефото нарастване даже при разположението на двойната камера. Това е единствено една от огромните промени, които намирам за вълнуващи в моя обзор на iPhone 15 Plus.

Като прибавим и това, че телефонът към момента коства 1819.99лв. с проект Unlimited Ultra, което е единствено с към 160 лева повече от по-малкия му по мярка брат в лицето на iPhone 15. Тази цена повдига въпроса какво в действителност печелите или губите, в случай че изберете iPhone 15 Plus. Ще видите какво тъкмо прави iPhone 15 неповторим в моето ревю, както и дали в действителност е мощен кандидат за един от най-хубавите и добре уравновесените телефони на годината.

Външен тип

В тазгодишната серия iPhone 15 има очарователно качество, тъй като алуминиевият корпус от аерокосмически клас е контуриран по ръбовете, което го прави доста по-удобен за държане в ръка от последните iPhone-и с прави ръбове. Разбира се, към момента намирам iPhone 15 Plus за малко муден за потребление с една ръка, само че най-малко този модел има тъничък корпус и лека фигура, с цел да компенсира това.

iPhone 15 Plus се предлага в пет пастелни цвята, тъкмо както вариантите на iPhone 15: наследник, зелен, розов, жълт и черен. На пръв взор гърбът на моя зелен iPhone 15 Plus за обзор наподобява бял, само че ми харесва по какъв начин Apple влива цвят в задното стъкло – вследствие на което се появява тънък колорит, когато е под верен ъгъл против светлината. Цветният резултат е по-разпространен при розовия, синия и жълтия цвят, само че този развой способства за очарователния дизайнерски език на серията iPhone 15.

Изчезнал е Lightning портът, който Apple резервира в своите iPhone-и от iPhone 5 насам, сменен от USB-C порт. Това е смяна, за която се веселя, че Apple направи, защото в този момент мога да нося един кабел за зареждане на всичките си обичани джаджи. Недостатъкът на този USB-C порт обаче е, че той се изчерпва с поддръжка на USB 2 с оптималната скорост на трансфер от 480 Mbps. Обикновено трансферирам големи 4K видеофайлове от моя iPhone към преносимия компютър ми, тъй че механически прехвърлянето им лишава повече време в съпоставяне със скоростта на USB 3 на iPhone 15 Pro серията (върхова скорост 10 Gbps).

Както се очакваше, има едно терзание по-малко, че iPhone 15 Plus ще се счупи, в случай че се намокри или потопи под вода, с помощта на неговия рейтинг IP68. Въпреки че не се отклонява от дизайнерския език на iPhone, който сме виждали, новият пъстър развой, контурните ръбове и занимателните цветови варианти вършат новия телефон прелъстителен. Смея да настоявам, че това е един от най-добре конструираните телефони за своя ценови диапазон.

Дисплей

Всеки, който има афинитет към огромните екрани, ще се наслаждения на по-големия 6,7-инчов Super Retina XDR екран на iPhone 15 Plus. Гледането на видеоклипове е такова наслаждение на по-голям екран, изключително когато той доближи оптималната бляскавост от 1310 нита, която регистрирахме със светломер при включен HDR. Това в действителност е по-ярко от яркостта от 1100 нита, която експертите реализират при миналогодишният iPhone 14 Plus, само че е малко по-слабо от достижението на iPhone 15 от 1410 нита.

Дори навън, когато слънцето ме огряваше непосредствено, съумях да различа всичко по екрана на iPhone 15 Plus с лекост. През нощта той е още по-очарователен поради това по какъв начин цветовете изпъкват на този OLED екран, а яснотата остава изключителна и при най-широките ъгли на видимост.

Най-големият минус на екрана обаче е, че Apple резервира честотата на освежаване на 60 Hz – стъпка надолу спрямо 90 Hz периодичност на освежаване на екраните в други телефони с сходна цена. По мое мнение това не е спънка за покупка, само че би било хубаво да забележим, че тя се покачва.

Радвам се, че този път Apple вгради динамичния остров в екрана на телефона, като му даде повече благоприятни условия за бърз обзор на мини плейъри и вести, без да стартирате съответните приложения. През последните седмици, когато работех с обществената бета версия на iOS 17, видях по какъв начин доста повече приложения на трети страни употребяват динамичния остров – спрямо началото, когато те бяха непокътнати най-вече за личните приложения на iPhone.

Всички нови промени и усъвършенствания сигурно вършат гледането на екрана на iPhone 15 Plus наслаждение, само че към момента ми се желае да има по-добра периодичност на освежаване на екрана, с цел да е в крайник с времето (и с конкуренцията).

Камери

Технически видяно, iPhone 15 Plus (заедно с iPhone 15) се отличава с нова 48МР съществена камера, която е друга от тази, употребена от серията iPhone 14 Pro. Този нов четириядрен датчик прибавя хитрия трик, който разрешава 2-кратно телефото нарастване посредством главния обектив, с цел да покрие дейно диапазона, за който жадуват фотолюбителите.

Apple твърди, че употребява 12МР от главната камера, с цел да реализира телеобектива с 2х оптично качество, само че както ще прочетете по-късно, това просто не е нищо повече от изрязано изображение. Основната камера е съпроводена от 12МР ултракъсофокусна камера, опция за основаване на портретни фотоси в следствие и запис на 4K видео с 60 фрагмента в секунда. Разположението на двойната камера на гърба кара обективите да изпъкват малко, само че на никое място не са толкоз дълбоки, колкото обективите на серията iPhone 15 Pro.

Какво мога да кажа за главната 48-мегапикселова камера? Тя е изключителна в снимането на фотоси при всевъзможни условия. Започвайки с блестящо осветени подиуми, можете да видите по какъв начин тя улавя отлични елементи и точни цветове. Apple смекчава HDR резултата в фотосите си, с помощта на което те наподобяват по-реални, а не като изкуствените композиции, които виждаме при други модели като Pixel 7 да речем. Например не усилва нападателно експозицията в сенките, нито пък стига до прекаленост, като понижава яркостта на фотосите.

Същите резултати важат и за 12-мегапикселовата ултракъсофокусна камера на iPhone, която се оправя добре със снимането на същата сцена като главната камера с висока меродавност. Нейното 120-градусово зрително поле е приблизително за днешните стандарти, тъй че е повече от задоволителна за снимане на обширни пейзажи и групи хора. Детайлите са също толкоз положителни, без да се прави компромис с представянето на динамичния му обсег.

Сега най-интересната част от iPhone 15 Plus е съществуването на 2-кратно телефото нарастване, което води до 12MP фотоси. След снимането на няколко тестови фотоси при 1х и 2х нарастване, които можете да видите по-долу, е пределно ясно, че новото предложение на Apple не е нищо повече от цифрово нарастване.

Когато режа фотографията с 1х нарастване, с цел да подхожда на снимането с 2х телефото, двете изображения наподобяват съвсем идентични във връзка с яснотата на изображението, детайлите, цветовата температура и равнището на експозиция. Ще призная, че фотосите с 2х телефото са много използваеми, само че в случай че желаете да получите най-голяма полза, бих предложил да заснемате фотоси с 24 МР или цялостна 48 МР резолюция, с цел да извлечете максимума от фотографията по-късно. По този метод въпреки всичко ще можете да изрежете фотографията, с цел да получите дейно това 2-кратно телефото нарастване.

Портретните фотоси наподобяват остри и детайлни, тъкмо както на iPhone 14 Pro Max, който използвах за съпоставяне. Можете да видите по какъв начин той се оправя чудесно с откриването на ръбовете, тъй че да може вярно да приложи разфокусирания боке резултат на фона. Въпреки че резултатът може да наподобява нападателен, постоянно мога да го понижа по-късно в приложението „ Снимки “.

Говорейки за тази опция за поправяне на равнището на боке в следствие, Apple прибавя нова функционалност за надзор на фокуса и дълбочината, която ми разрешава да снима общоприета фотография с главната камера и по-късно да я превръщам в портретна по-късно. Тя обаче работи единствено когато разпознава лица (също и домашни любимци) в фрагмента. Харесва ми тази опция да фотографирам в този момент и да ползвам портретния резултат по-късно. Мога освен да избера кое лице да бъде на фокус, само че също по този начин имам надзор върху блендата, с цел да избера вярното количество боке в фотографията.

Същата функционалност за надзор на фокуса и дълбочината е налична и посредством предната 12МР TrueDepth камера на iPhone 15 Plus, което ми разрешава да снима общоприетоо селфи и да избера да го трансформира в портретно селфи по-късно. Качеството от предната камера е също толкоз положително, колкото и от другите камери, като дава положителни елементи и реалистични цветове.

Работата при слаба светлина е моят аршин за установяване на това дали обещано устройство е задоволително почтено, с цел да попадне в нашия лист с най-хубавите телефони с камера. Макар че има причини, че всеки телефон може да снима отлични фотоси, когато изискванията на осветление са подобаващи, аз съм податлив да виждам най-голямо противоречие при слаба светлина. Впечатляващо е, че iPhone 15 Plus не разочарова в тази област. Всъщност той се оправя по-добре с фотографията при слаба светлина от телефони, които костват повече.

В първото изображение по-долу съм най-впечатлен от остротата на фотографията и от това по какъв начин датчикът е в положение да събере повече светлина, без да внася звук. Можете да видите по какъв начин сенчестите области нямат доста звук при деликатно разглеждане, до момента в който блестящо осветените области имат прелестен контрастност. Цветовете също резервират реалистичните си тонове, с помощта на което цялата фотография наподобява реалистична.

Честно казано, не чаках iPhone 15 Plus да е толкоз добър в правенето на фотоси с главната си камера.  Ще кажа, че тя е прелестна. Бих предложил обаче да заснемате 48-мегапикселови фотоси (въпреки по-големите размери на файловете) – вместо 24-мегапикселовите по дифолт. Това е по този начин, тъй като по-късно ще разполагате с по-голяма еластичност, с цел да прилагате изрязване или мащабиране без загуба на елементи.

Що се отнася до видеото, iPhone 15 Plus към момента е заклещен при запис с 4K 60 фрагмента в секунда. Аз съм изцяло склонен да протоколирам видео с тази резолюция, изключително когато се получават елегантно изглеждащи фрагменти, изпълнени с богати елементи, плавни панове и великодушна отплата на експозицията при внезапна смяна на светлинните условия. Доволен съм и от OIS с изместване на датчика на главната камера, която оказа помощ да се понижат трептенията, до момента в който вървях/бягах.

Радвам се, че има опция за избор на кадровата периодичност на снимане на видео непосредствено от интерфейса на камерата – вместо да се минава през менюто с настройки на iPhone. С едно допиране мога да избера 24, 30 или 60 фрагмента в секунда, както и разграничителната дарба (1080p или 4K). Кинематографичното видео към момента е алтернатива за тези, които желаят портретен резултат при видеозапис. Оценявам я, тъй като има опция да контролирам блендата, с цел да настроя резултата боке по собствен усет, само че би трябвало да знаете, че блендата се заключва, откакто стартира записът. Въпреки това тя прави добра работа за уединяване на лицата и придава на видеото кинематографичен тип.

Производителност

Чипът A16 Bionic, който задвижва iPhone 15 Plus, остава безспорен звяр, както се вижда от нашите бенчмарк проби и от моите преживявания в игрите на телефона. A16 с лекост унищожава своя предходник при провеждането на едно- и многоядрени проби в GeekBench, като реализира резултати надлежно от 2551 и 6280 точки. Това е удивително, като се има поради, че iPhone 14 Plus реализира резултати от 1735 и 4473 точки. Резултатите му са по-добри и от тези на iPhone 14 Pro Max, който реализира резултати от 1 891 и 5 469 точки.

Що се отнася до графичната обработка, A16 Bionic му дава преимущество пред неговия предходник. Той реализира резултат от 12 453 точки с бенчмарк теста 3DMark Wild Life Unlimited, като побеждава резултата на iPhone 14 Plus от 11 512 точки – както и резултата на iPhone 14 Pro Max от 12 363 точки.

iPhone 15 Plus Galaxy S23 Plus Pixel 7 Pro CPU A16 Bionic Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy Tensor G2 Geekbench (single-core / multicore) 2,551 / 6,280 1,524 / 4,642 1,060 / 3,046 3DMark Wild Life Original Unlimited (score) 12,453 14,509 6725 3DMark Wild Life Original Unlimited (FPS) 74.57 86.90 40.30 Adobe Premiere Rush (Mins:Secs) 0:24 0:39 0:47

Ежедневните интервенции, като отваряне на приложения, гледане на видеоклипове в YouTube и сърфиране в интернет със Safari, се правят елементарно от A16 Bionic в iPhone 15 Plus.

Играейки няколко от обичаните ми игри – Age of Origins и Modern Combat 5, с наслада мога да оповестя, че чипът A16 Bionic е първенец в обработката на графики. Навигацията по обширната международна карта в Age of Origins рядко показваше раздробяване при визуализирането на градовете и борбите на екрана, а интензивните екшън подиуми в Modern Combat 5 също не получиха удар, когато избухнаха тонове детонации.

Единственото ми недоволство от гейминг продуктивността на iPhone 15 Plus е 60Hz периодичност на освежаване на Super Retina XDR екрана. Действието се възпроизвежда безпрепятствено по време на интензивните подиуми, само че липсва това маслено гладко придвижване, на което се любувам при телефоните с по-бързи честоти на освежаване.

Живот на батерията

Когато организирахме нашия тест за батерията, не мислех, че iPhone 15 Plus ще победи iPhone 15 Pro Max, само че тъкмо това се случи, когато накарахме и двата телефона да сърфират непрестанно в интернет, до момента в който не им свърши силата. Просто iPhone 15 Plus приключи с най-хубавия живот на батерията на телефон от iPhone до момента, като доближи изключителното време от 14 часа и 14 минути. Това е освен доста усъвършенстване по отношение на времето на iPhone 14 Plus от 11 часа и 57 минути, само че и задоволство от обстоятелството, че той надминава времето от 14 часа и 2 минути на iPhone 15 Pro Max.

Щастлив съм да видя такова усъвършенстване при живота на батерията, само че Apple в действителност би трябвало да усили времето за презареждане на телефона. Това е по този начин, тъй като новият USB-C порт зарежда телефона по-бавно, като потенциалът му доближава до 39% след 30 минути зареждане с 20W зарядно устройство. За разлика от него iPhone 14 Plus доближи 46% след същото време.

iPhone 15 Plus Samsung Galaxy S23 Pixel 7 Battery size N/A 4,700 mAh 5,000 mAh Battery life (Hrs:Mins) 14:14 12:28 (adaptive) 9:21 Wired Charging 20W 45W 30W Recharge percentage (15 mins) 19% 40% 19% Recharge percentage (30 mins) 39% 71% 39%

На всичкото от горната страна iPhone 15 Plus също се задържа на 15W зареждане с MagSafe и 7,5W с Qi безжично зареждане – тъй че това не е по-различно от миналогодишния модел. Въпреки това в този момент най-малко мога да разгадавам надеждно на iPhone 15 Plus да зарежда някои от другите ми обичани джаджи, в случай че съм в усложнение, с помощта на мощността на неговия USB-C порт. Това значи, че освен заредих моя Apple Watch Series 8 благодарение на неговия USB-C порт, само че също по този начин може да зареди и моите Sony LinkBuds S.

Софтуер

iOS 17 на Apple е публично тук, откакто през по-голямата част от лятото беше налична като обществена бета версия. Най-новата версия на операционната система на iPhone е авансово заредена, което ми дава достъп до всички вълнуващи функционалности, на които се любувах, употребявайки обществената бета версия.

Apple концентрира вниманието най-много върху известията, телефона и FaceTime. Например доста ми харесва по какъв начин мога да трансформира всяка фотография, която съм направил с 48-мегапикселовата съществена камера, и да я трансформира в стикер онлайн, който мога да персонализирам и запазя.

Въпреки че доста от главните преживявания на iPhone 15 Plus са направени по-интуитивни, като да вземем за пример опцията да избирате няколко фотоси и видеоклипове, които да изпращате посредством AirDrop, една от най-хубавите функционалности на iOS 17 е прибавянето на StandBy Mode – който на процедура трансформира 6,7-инчовия iPhone в самобитен образован екран. Сред другите благоприятни условия на iOS 17, които на драго сърце използвах, са новите жестове с ръце при FaceTime, офлайн картите с Apple Maps, Live Voicemail и интерактивните уиджети.

Всъщност няма разлика сред софтуерното преживяване тук и по-малкия iPhone 15, като се изключи това, че мога да се любувам по-добре на приложенията с по-големия екран на iPhone 15 Plus.

В последна сметка

От години не съм избирал да употребявам един от общоприетите iPhone-и като главен уред и за това има основателна причина. Но тази година е друго и в процеса на прегледа на iPhone 15 Plus съзнавам, че той е повече от оборудван да се оправи с това, което желая от ежедневния си уред: телефон с дълъг живот на батерията, гладка работа с моите приложения и убийствена камера, която може да се конкурира с всички останали флагмани.

iPhone 15 Plus дава отговор на всички условия, което не е по никакъв начин елементарно, когато съм бил капризен от други флагмански телефони. Мисля, че средностатистическият човек ще бъде очарован от iPhone 15 Plus, в случай че приемем, че има податливост към по-големи екрани. Добавянето на функционалности от професионално равнище в iPhone 15 Plus го прави доста по-удовлетворяващ правоприемник, изключително на фона на другите варианти в неговия ценови диапазон.

Наистина, към момента има благоприятни условия, в които Apple можеше да усъвършенства iPhone 15 Plus, а точно 60Hz периодичност на освежаване на екрана и по-бавната скорост на презареждане, само че не мога да подцени общата картина, че той е по-голям скок за серията.

Смартфонът може да си купите от А1 с много преференциален контракт, при който можете да го вземете на погашение за 87.98лв./мес. за 128 GB или 1819.99лв.в брой с контракт. Свободната продажба е за  2229.98лв. в брой. 256 GB, въпреки и с два пъти повече памет можете да вземете за 99.98лв./мес. на погашение за две години, 2069.99лв. в брой с контракт или за 2499.98лв. на свободна продажба.

Плюсове
 Най-дълъг живот на батерията в iPhone Превъзходна продуктивност на главната му камера Очарователен дизайн и цветови опции Използваемо 2-кратно телефото увеличение Бърз чип A16 Bionic
Недостатъци
Бавна скорост на зареждане Остарял 60Hz дисплей
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР