Басманният районен съд в Москва остави в ареста бившия руски

...
Басманният районен съд в Москва остави в ареста бившия руски
Коментари Харесай

Съд в Москва остави за два месеца в ареста задържания бивш сътрудник на Медведев

Басманният областен съд в Москва остави в ареста някогашния съветски министър Михаил Абизов по обвиняване в образуване на незаконна група и заграбване на 4 милиарда рубли (62 милиона долара), съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки ТАСС.

Според решението на съда той е арестуван за два месеца и ще остане в следствения изолатор до 25 май. Адвокатите му ще апелират това решение. Съдът отхвърли да освободи някогашния министър под гаранция от 1 милиарда рубли или да го остави под домакински арест. В претекстовете си съдията показва, че няма учредения дейностите на Абизов, станали предмет на наказателно следствие, да се считат за бизнес (търговска дейност). "Намирайки се на независимост, Абизов ще има обилни благоприятни условия да се скрие, да унищожи улики или да оказва напън върху очевидци ", реши съдът.

В ареста със същия период остават и други двама обвинени по делото - президентът на Новосибирската районна федерация по самбо и общоприет шеф на компанията "Ру-ком " Николай Степанов и икономическият и финансов шеф на акционерно общество "РЕМиС " Галина Фрайденберг. Обвиняеми по същото дело са още двама предприемачи - Александър Пелипасов и Максим Русаков. На всички тях им е предявено обвиняване за "създаване, управление и присъединяване в незаконна група с потребление на служебно състояние " и "измами в изключително огромни размери, осъществени с потребление на служебното състояние на проведената група ". Издирва се още един съизвършител на Абизов - Сергей Иличов, който към началото на правосъдната процедура е бил отвън рамките на Русия.

Абизов бе министър по координацията на активността на отвореното държавно управление в интервала 2012 - 2018 година и отговаряше за осведомителните технологии и напъните за увеличение на прозрачността в работата на държавното управление. Неговият юрист сподели пред организация Интерфакс, че клиентът му изрично отхвърля обвиняванията, които се градят към договорка за продажба на 4 енергийни компании. Според следствието структури на Абизов са ги продали за 4 милиарда рубли (близо 62 милиона долара) при действителна стойност 186 млн. рубли (2,9 милиона долара). Според отбраната обвинените по делото не се признават за отговорни и считат договорката за пазарна.

Руският Следствен комитет счита, че присвоените вследствие на измамите пари напълно са преведени в чужбина. Така, съгласно следователите, с противоправните си дейности съучастниците в това закононарушение "са сложили под опасност устойчивото икономическо развиване и енергийната сигурност на редица райони на страната ". Абизов бе непосредствен помощник на съветския министър председател Дмитрий Медведев, напомня АП. Агенцията отбелязва, че неговият арест може да хвърли леке върху политическото бъдеще на Медведев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР