Баскетболният отбор на Черноморец е пред закриване. Ръководството на отбора

...
Баскетболният отбор на Черноморец е пред закриване. Ръководството на отбора
Коментари Харесай

Баскетболният Черноморец е пред закриване

Баскетболният тим на Черноморец е пред закриване. Ръководството на тима е мощно обезпокоеното от създалата се обстановка и търси помощ.

 Константин Папазов още веднъж повежда баскетболния Левски
Константин Папазов още веднъж повежда баскетболния Левски

Именитият експерт направи всичко допустимо за избавяне на обичания си отбор

Ето какво споделиха членове на Управителния съвет на клуба в писмо до медиите:

Скъпи Бургазлии,

Скъпи фенове на баскетбола в Бургас,

Градът ни е на път да загуби основна част от историята си. БК Черноморец - една от спортните емблеми на Бургас е на път да изчезне след 71 години, в които се наложи като марка в баскетбола. Отборът, донесъл два пъти купата на България, два пъти притежател на бронзовите медали от Държавното състезание, дал редица състезатели на националните тимове на страната, изпитва съществени финансови усложнения и е пред действителната опция да приключи своето битие.

Освен, че за първи път в над 70-годишната си история има възможност клуба да не започва сезона с мъжки тим, има огромна възможност и цялата школа на клуба да няма къде да тренира. Това са деца избрали тъкмо БК Черноморец и неговите треньори и при неспособност да упражняват тук, най-вероятно ще бъдат изгубени за този спорт.

Причините са доста, само че най-важните от тях са: предходните две управления, натрупали финансови задължения и породили съществено съмнение от обществото и спонсорите, смяна на наредбата за подкрепяне на спортни клубове в Община Бургас, ощетяваща баскетбола, неналичието на съответен Закон за спорта.

Новото управление на БК Черноморец встъпи в служба преди 6 месеца. С общи старания вършим и невъзможното да съхраним баскетболната история на Бургас. Успяхме да осигурим финансиране през последната половин година с помощта на дребни дарения от някогашни състезатели, другари и жестове от дребни компании, само че за жалост не получихме никакво финансиране от Община Бургас.

През тези 6 месеца, освен бяха платени всички такси за провеждането и завършването на сезона за детско-юношеската школа, само че и бяха поети разноските за пътувания и храна на децата за мачове, нещо, което рядко се среща даже при добре обезпечени спортни клубове, разрастващи детски школи в града със устойчиво подкрепяне от Общината.

Всичко това новото управление съумя да обезпечи без поддръжката на Община Бургас и Пристанище Бургас ЕАД, двата съществени финансови стълба досега, тъкмо с цел да покаже,че равнището и качеството на работа в клуба са взели нова посока. През тези повече от 6 месеца, обезверено търсихме благоприятни условия за спасяването на клуба.

 Снимка 304446
Източник:

Пред Община Бургас бяха показани напълно действителни разновидности за оздравяването на БК Черноморец. Сумата, която е нужна е по-малка от траншовете, обезпечавани на предходните управления - последните 2 години близо 360 000лв, довели клуба до банкрут. При срещите си Община Бургас и други досегашни спонсори новото управление показва цялостна бистрота, проект за смяна метода работа в клуба и подготвеност за даване на място в Управителния съвет, в това число и председателството, на този който поеме уговорката за спасяването на тима. За страдание не получихме поддръжка, което е тъпо за град като Бургас.

В същото време има други клубове - в Ямбол, Плевен, Стара Загора, които имат големи бюджети и получават солидна поддръжка от страна на общините и локалните държавни предприятия. Разбираме визията и желанието на Община Бургас да направи промени в метода на финансиране на спортните клубове, само че новата разпоредба за тяхното подкрепяне ни сложи пред неравномерен старт. За страдание не се прави разлика сред клубовете, които досега са били представителни за града, организирали са професионални тимове и плащали на професионални спортисти и тези, които са упражнявали само подрастващи и всички разноски за това са поемали техните родители.

Повече от 70 години БК Черноморец Бургас е финансиран по един метод и няма по какъв начин внезапно това да се промени, а както се вижда по образеца от другите градове - не е ясно дали това е и допустимо. Напомняме, че даже през далечната 1999 година при бюджет на Община Бургас в пъти по-малък от в този момент, сумата отделена за БК Черноморец е била близо 180 хиляди лева

Днес, близо 20 години по-късно е тъпо и необичайно, че един доста по-мощен стопански град и Община с бюджет в пъти по-голям оттогава, не може да обезпечи същата сума, която ще е задоволителна освен съществуването на клуба, само че и за неговото цялостно излекуване и покриване на отговорности трупани от 2010 година

Обръщаме се към Община Бургас, Пристанище Бургас АД и всички компании от Бургас със вик да се помогне на клуба в този временен интервал и да се даде опция и време за акомодация към новите финансови условия и да продължим традицията и историята. В случай, че до 01.09.2017 година не бъде открит вид за това ще бъде свикано Общо заседание на клуба, на което да се разиска неговото бъдещо битие.

С Уважение,
Пламен Янев,
Радостин Стоянов,
Димитър Рошманов,
Членове на УС на БК Черноморец
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР