Баскетболистът на Сант’ Антимо Николай Вангелов продължава с доброто си

...
Баскетболистът на Сант’ Антимо Николай Вангелов продължава с доброто си
Коментари Харесай

Николай Вангелов пред Sportal.bg: Липсата на публика влияе най-вече на съдиите

Баскетболистът на Сант’ Антимо Николай Вангелов продължава с положителното си показване в италианската Серия Б. След четвъртия дабъл-дабъл за сезона, който записа в 13 мача с екипа на отбора от Неапол, Sportal.bg се свърза с 213-сантиметровия център, с цел да ни опише за сложния старт и цялостния поврат в резултатите за неговия отбор, за смяната с новия треньор и по какъв начин пандемията повлия на баскетбола в Италия.

- Тръгнахте с победа още при започване на сезона и по-късно внезапно дръпнахте обратно. Защо се получи по този начин?
- В началото не се разбирахме доста между тях, нямаше отборна химия. Нямаше по кое време да прекарваме толкоз доста време дружно и това очевидно се отрази. Виждахме се единствено в залата и това беше всичко, нямахме никакви други контакти, които да ни сплотят като тим. Това беше главният проблем първоначално. От там се появи напрежение от страна на клуба, това също повлия на всички – щаб и играчи. И треньорът способства за всички тези неща.
Вижте тази обява в Instagram.

- Какво не ви се получаваше в играта?
- Виждането на треньора Енцо Патрицио беше друго. Този тим не беше за неговата игра. Той променяше нещата във всеки мач. Имаше ужасно доста тактичност. Обръщаше повече внимание на схемите на другия тим, в сравнение с да гледа нашия тим и нашето нахлуване. Заради това нападението доста ни куцаше, тъй като обръщахме извънредно малко внимание на него. Пък и неговата идея в отбрана беше малко странна и очевидно трябваше малко повече време, с цел да се разбере от играчите. От началото на сезона до последния мач на остарелия треньор, към момента не знаехме какво тъкмо би трябвало да се прави в отбрана.

- Какво се промени с идването на новия треньор Аугустино Орильо?
- Самият треньор подтиква тима да бъде по-сплотен. Не знам по какъв начин го прави. Това си пристигна от самосебе си. Той като темперамент е подобен, че обича да обръща внимание на всеки, гледа да беседва самостоятелно с всеки, вършим много самостоятелни тренировки. Доста постоянно се случва самостоятелно да гледаме видео, с цел да си забележим грешките и хубавите неща, които сме създали. Като цяло доста ни опрости нещата в отбрана и в нахлуване. В моменти имаме 4 схеми, само че зависи от мача, случва се да употребяваме и цялостен мач единствено една скица. Това много способства за концентрацията на тима. С предходния треньор беше цялостен безпорядък, имаше извънредно доста неща, които трябваше да запомним и не успявахме да се концентрираме върху това, което се случва на игрището. Все отново това е баскетбол и всичко може да се промени. Няма по какъв начин да стане тъкмо по този начин, както ти го искаш.
Вижте тази обява в Instagram.

- Какво ви споделя треньорът преди мач?
- Той просто споделя, че сме се качили на един трен от положителни моменти и да се задържим колкото може повече на него. Да си играем нашата игра, да се забавляваме най-много и да сме съсредоточени.

- С какви упоритости тръгнахте този сезон и по какъв начин се трансформираха задачите в хода на шампионата?
- Амбициите ни първоначално бяха да вземем Суперкупата, само че това по този начин и не се получи. Другата ни цел за сезона е да сме в Топ 4. Има късмет да се случи. Като пристигнаха отрицателните моменти задачите внезапно се трансформираха и единствената ни цел беше да останем в групата, да не изпаднем. Сега задачите отново се подвигнаха. Играем мач за мач и сме съсредоточени върху това, че най-вероятно ще играем плейофи.

- Има ли сили тимът да реализира нещо запаметяващо се, предвид на неприятния старт, който ви костваше много точки?
- С тази идея и с този треньор, тимът има още по-голям капацитет, който би трябвало да покажем. В момента демонстрираме към 40% от капацитета си.

- Напоследък вършиме доста мощни мачове, да не сте се хванали с някого на бас какъв брой пъти ще запишете дабъл – дабъл този сезон?
- (Смее се). Не, това се дължи напълно на мотивацията на тима. Всичко е чисто психически.
Вижте тази обява в Instagram.

- Как се отрази пандемията на баскетбола в Италия?
- Има много банкрутирали тимове, изключително във Серия А2. В момента в Серия Б има много играчи, които предишния сезон са били в Серия А2 и са взимали постоянни заплати. Има играчи от Серия А, не мога да кажа, че са били титуляри, само че въпреки всичко имат някакво игрово време там, също са слезли до Серия Б. Не знам дали е от финансова позиция или просто в Серия А2 са малко по-нестабилни тимовете или пък няма място за всички. Наистина, има много класни играчи и не мога да си обясня за какво са в Серия Б.
Вижте тази обява в Instagram.

- Защо ползата към Серия Б е толкоз сериозен?
- В Серия Б заплащането постоянно е било малко по-високо от това в Серия А2. Зависи и от играча, само че в Серия Б множеството тимове са в дребни баскетболни градчета и имат ужасно доста спонсори. Винаги съумяват да намерят доста огромни бюджети. Първите четири тима в нашия район имат по-големи бюджети, в сравнение с в Серия А2.

- Как се играе без аудитория?
- Взех да привиквам. Но това доста въздейства на съдиите, тъй като няма кой да ги управлява.

Снимки: Facebook/Partenope Sant' Antimo PSA
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР