Бащите и осиновителите ще могат да ползват два месеца отпуск

...
Бащите и осиновителите ще могат да ползват два месеца отпуск
Коментари Харесай

Окончателно: Два месеца отпуск за бащи за отглеждане на деца до 8 години

Бащите и осиновителите ще могат да употребяват два месеца отпуск за развъждане на дете до 8-годишна възраст.

Това реши дефинитивно Народното събрание с гласуваните ремонти в Кодекса на труда, оповестява БНР.

С написаната наредба бащите ще могат да употребяват отпуск един път или на части, като изискването е да не са употребили подобен за развъждане на дете до двегодишна възраст.

Предвиденият отпуск няма да може да се трансферира на другия родител, само че опцията за прилагане на двумесечен отпуск за развъждане на дете до 8-годишна възраст е единствено за обезпечени лица, като всяка година компенсацията ще се дефинира категорично.

Времето, през което се употребява отпускът, се признава за трудов стаж

Бащата или осиновителят, който желае да употребява отпуск за дете, би трябвало да уведоми за това работодателя си минимум 10 работни дни авансово.

С подкрепени текстове, директно свързани с транспониране в българското законодателство на две съществени наставления в Европейския съюз, се разписа и опция на служащия и служителя да имат съответна информация, обвързвана с трудовото му правно отношение и професионално израстване.

Предвидени са и спомагателни благоприятни условия, свързани с информация във връзка с трудовото му възнаграждение, на почивките, на работното време и на отпуските.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР