Бащите и осиновителите да могат да ползват два месеца отпуск

...
Бащите и осиновителите да могат да ползват два месеца отпуск
Коментари Харесай

ОКОНЧАТЕЛНО: Бащите ще ползват два месеца отпуск за отглеждане на дете до 8 г.

Бащите и осиновителите да могат да употребяват два месеца отпуск за развъждане на дете до 8-годишна възраст гласоподава Народното събрание с признати на второ четене промени в Кодекса на труда. Отпускът ще може да се употребява едновременно или на части, взеха решение депутатите. Условието е бащата да не е вземал отпуск за развъждане на дете до 2-годишна възраст. Предвиденият отпуск не може да се трансферира на другия родител.

Възможността за прилагане на двумесечен отпуск за развъждане на дете до осемгодишна възраст е единствено за обезпечени лица, като всяка година компенсацията ще се дефинира категорично. Времето, през което се употребява отпускът, се признава за трудов стаж.

Бащата (осиновителят), който желае да излезе в отпуск, би трябвало да уведоми за това работодателя си минимум 10 работни дни авансово.

Приетите промени съдържат и две съществени промени, засягащи транспонирането в българското законодателство на две съществени наставления на Европейски Съюз – едната е обвързвана с предвидими и транспарантни условия на труд, а другата – със съчетаването на фамилните отговорности и професионалния живот. В тази връзка са заложени две разпореждания, които дават опция на служащия и служителя да има съответна информация, обвързвана с трудовото му правно отношение и се доразвива с детайли за опцията за професионално израстване. Предвидени са и спомагателни благоприятни условия, свързани с информация във връзка с заплатата, почивките, работното време и отпуските.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР