Бащинството вече ще може да се оспорва по-лесно, предвиждат промени

...
Бащинството вече ще може да се оспорва по-лесно, предвиждат промени
Коментари Харесай

Бащинството вече ще се оспорва по-лесно

Бащинството към този момент ще може да се оспорва по-лесно, плануват промени в Семейния кодекс (СК), написани от правосъдното министерство.

С тях се облекчава режимът при правосъдно оборване на припознаването. Промените дават опция на всеки, който твърди, че е родител да апелира припознаването, направено от различен. Такава има и сега, само че е лимитирана – единствено за другия родител, детето, обществените служби или прокурора. Сега се предлага всеки, който претендира, че е родител, да може да съобщи това в период от 1 година, откакто научи за припознаването.

Друга основна смяна в кодекса е, че се дава опция бащинството да бъде оспорвано до 1 година, откакто мъжът научи, че не е биологичният родител. Досега този период беше година от раждането на детето.

Две каузи в Страсбург

Промените са написани поради две неоправдателни решения против България в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург. По единия развой – " Докторов против България " - страната е наказана поради отхвърли на българските съдилища да прегледат жалбата на мъж, който твърди, че не е биологичният татко на дете, родено по време на брака му.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР