Бащата на Махса Амини е задържан от иранските власти на годишнината от смъртта на дъщерята

...
Иранските власти задържаха бащата на Махса Амини на една година
Коментари Харесай

Иранските власти задържаха бащата на Махса Амини на една година от смъртта й в събота, съобщиха ирански журналисти и правозащитни групи.

Амини беше убита в ареста на полицията за морал на 16 септември 2022 г., след като беше арестувана за предполагаемо неносене на забрадката си правилно. Смъртта й предизвика протести в цял Иран.

Иранският журналист и основател на активисткото издание "IranWire" Мазиар Бахари каза пред CNN, че бащата на Амини, Амджад, е бил редовно призоваван от служители по сигурността в месеците след смъртта на дъщеря му.

„Днес той беше задържан за няколко часа“, каза Бахари пред CNN.

Семейството на Амини е посетило гроба й в западния кюрдски град Сакез в петък, в навечерието на една година от смъртта й, съобщи IranWire в събота.

Хеликоптери бяха забелязани да кръжат над гробището в Аичи с множество военни и полицейски служители, разположени в района, добави IranWire.

На следващия ден Амджад беше задържан от властите за три до четири часа със сина си, който беше предупреден, че ще бъде прогонен в отдалечено село, ако насърчи хората да присъстват на церемонии, отбелязващи годишнината от смъртта на Амини, каза Бахари пред CNN.

Elahe Tavakolian е на снимката в Милано, Италия, през август 2023 г. class= Елахе Таваколян е на снимката в Милано, Италия, през август 2023 г. Марк Есплин/CNN

Иранските власти категорично отрекоха съобщенията за задържането на Амджад в събота, като държавната медия IRNA описа съобщенията като „фалшиви“ в публикация в Telegram.

Това се случва, след като чичото на Амини, Сафа Аели, който живее в Сакез, също беше арестуван от властите във вторник, според член на семейството и доклади от информационната агенция на активистите за правата на човека (HRANA).

Въпреки че все още не са наблюдавани широкомащабни протести в събота, най-малко 13 кюрдски града в провинцията, откъдето е Амини, са стачкували, каза групата за кюрдски права Hengaw в публикация в X, известна преди като Twitter.

Смъртта на Амини миналия септември предизвика най-големите протести, на които Иран е бил свидетел от години, превръщайки се в по-голямо социално движение с демонстранти, протестиращи срещу отношението на режима към жените, наред с други проблеми.

Последвалата репресия от страна на силите за сигурност на Иран доведе до стотици убити и хиляди арестувани.

ООН съобщи през ноември миналата година, че над 300 души са били убити по време на протестите, включително повече от 40 деца. Базираната в САЩ информационна агенция за активисти на правата на човека (HRANA) през януари определи числото на повече от 500, включително 70 деца.

Хиляди други бяха арестувани по време на месеците на национален протест, каза ООН в доклад от юни, позовавайки се на изследване, публикувано миналата година от техния Комитет по правата на човека.

Иран е екзекутирал седем протестиращи за участието им в безредиците, според Службата на върховния комисар на ООН за правата на човека.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР