Баща на болно от рядко заболяване дете събира пари, не

...
Баща на болно от рядко заболяване дете събира пари, не
Коментари Харесай

Баща на дете, страдащо от рядко заболяване, събира пари не за лечение, а за медицинска апаратура

Баща на болно от рядко заболяване дете събира пари, не за лекуване, а за здравна инсталация за болница „ Свети Георги” в Пловдив.

Елисавета е на годинка. Малко откакто се ражда, родителите ѝ виждат, че мускулите ѝ се схващат и постоянно е отпаднала. „ В началото тя бе диагностицирана с епилепсия, тъй като пристъпите ѝ приличаха на епилептични”, споделя пред камерата на БТВ София Кацарова, майка на детето.

Въпреки диагнозата и медикаментите положението на бебето не се усъвършенства. Не стопират и пристъпите. Преминават още редица проучвания. Родителите схващат, че в действителност става въпрос за разновидност на ген и за доста рядко заболяване – алетернираща хемиплегия в детството.

Да се посочи болестта е допустимо единствено с видео-ЕЕГ инсталация. Такава обаче не на всички места има. Това забавило с месеци диагнозата на Елисавета, през които лекуват детето неправилно. „ Най-често на хората им се постанова да пътуват до Турция, с цел да употребяват такава инсталация, защото в България има само в София”, твърди майката на бебето.

В болница „ Свети Иван Рилски” в София има два апарата. Доктор Петя Димова работи с видео-ЕЕГ към този момент 10 години. Признава обаче, че в практиката не се употребява постоянно. „ В XXI век живеем. Няма по какъв начин тази техника, която е въведена преди 30-40 години и към този момент е със супер съвременни компютри и операции, с цел да понижат труда на експерта, да отсъства от ежедневната практика”, разяснява доктор Димова.

Техниката е нужна, тъй като прави най-точна диагностика. Състоянието на пациента се следи с непрекъснат 24-часов видеозапис на държанието му. Обикновеното ЕЕГ проучване продължава към 20 минути в интервал от 3 до 7 дни. Понякога може да се стигне и до седмици.

Семейството на Елисавета стартира акция за закупуване на инсталация за болничното заведение „ Свети Георги” в Пловдив, където наблюдават положението на щерка им. Необходими са към 20 хиляди лв.. „ Целта е да се възползват деца с разнообразни неврологични болести, за които е належащо да се извърши такова изследване”, споделя Антон Кацаров, татко на дребната Елисавета.

Освен неналичието на инсталация различен проблем с проучванията на рядкото заболяване е, че здравната каса не ги финансира задоволително. От здравната каса изпратиха писмен отговор, в който завяват, че се заплаща за цялостното лекуване. Сумата е идентична, без значение с каква инсталация се прави. Не се поставят повече пари, в случай че пациентът се изследва 7 дни, а освен 20 минути. За деца е 720 лв..

„ В Европа междинната стойност е 1200 евро на 24 часа”, посочи доктор Димова. Лечение за Елисавета няма. Състоянието ѝ може единствено да се поддържа. Остава вярата за инсталация. Не единствено за тяхното дете, а и за други фамилии с този проблем.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР