Баща му е шофьор на камион, той и майка му

...
Баща му е шофьор на камион, той и майка му
Коментари Харесай

Израел Хоровиц: Холивуд се превърна в нещо, което въобще не ме интересува

Баща му е водач на камион, той и майка му в никакъв случай не са ходили на спектакъл. Веднъж обаче в тази сякаш бездуховна къща попадат билети за режисура от Лорейн Хенсбъри. „ Това беше пиеса за чернокожи в покрайнините на Чикаго – първото, коего гледах и ме възпламени да пиша “, споделя през днешния ден 80-годишният Израел Хоровиц. Името му стои зад кинохитове „ Автора! Автора!” с Ал Пачино, „ Съншайн” с Ралф Файнс, „ Ню Йорк, обичам те!” и доста други.

„ Обичам киното, само че съответно кино. Като дребен открих филмите на Франсоа Трюфо и се влюбих в тях “, споделя той. „ Холивуд се трансформира в нещо, което изобщо не ме интересува “, безапелационен е Хоровиц.

„ Времето сред написването на сюжета и излизането на кино лентата е доста дълго. Понякога даже не помня за какво съм писал “, продължава с усмивка той. Обяснява, че в театъра нещата са доста по-бързи, а резултатът е съвсем мълниеносен.

Започва да написа пиеси на 17. Досега има близо 70, доста от които са преведени на над 30 езика. Освен това, държи върха за най-дълъг театрален живот – за „ Линия “, чиято премиера е през 1974 година и над 40 години без спиране продължава да се играе на Оф-оф-Бродуей.

„ Някъде в този живот или да си паркираш колата в двора на Харвард “ е първият досег на българската аудитория с Хоровиц. Премиерата е през март 2017 година на сцената на Народния спектакъл.
Премиера на международен създател в Народния спектакъл Израел Хоровиц стои зад едни от най-хубавите планове освен на Бродуей, само че и зад редица кино сюжети
Две години по-късно културната институция отваря порти за „ Моята скъпа лейди “, чието премиера на 17 февруари ще бъде в наличието на създателя. Спектакълът е с присъединяване на Мария Стефанова, Емануела Шкодрева и Михаил Билалов. Режисьор е Стилиян Петров.

Снимка: Фотограф Божидар Марков, Народен спектакъл

С „ Моята скъпа лейди “ желаех да напиша любовно пояснение към Франция, където се играят 50 от моите пиеси, а това е същинско знамение за наследник на водач на камион, сподели Хоровиц пред публицисти. По думите му с този текст си е дал сметка, че написа „ нещо доста по-сериозно “.

„ Никога не знам коя пиеса ще просъществува и ще успее да допре хората, прибавя той. Когато стартирам да пиша, постоянно си мисля, че знам накъде ходя. Но по средата разбирам, че съм завил в друга посока “. Признава, че обичаната ми пиеса е тази, която написа сега.

Току-що е приключил разказ, а сега работи по още две нови пиеси. В едната от тях трима артисти извършват 80 функции. „ Пиша пиеси, тъй като нещо ме тормози в живота. Освен това, друго не мога да върша “, продължава той с неизменимата си усмивка.

Снимка: Даниел Димитров
Какво биха си споделили Левски и Ботев в диалог с Достоевски? (СНИМКИ+ВИДЕО) Отговорите дава режисьорът Явор Гърдев в „ Наблюдателите ", на сцената на Народния спектакъл
„ Всяко съществено произведение се занимава с въпроса „ Защо живеем? “, безапелационен е Израел Хоровиц. Добрият спектакъл основава илюзии за това, че можем да разбираме живота. Създава чувството, че един проблем може да бъде позволен. После, в живота, разбираме, че всичко е неразбория и нищо не е ясно “.

Съветът му към всички младежи, които желаят да на носят на челото си надписа „ Артист “ е, че би трябвало за знаят, че носят огромна отговорност, тъй като „ те освен би трябвало да забавляват хората, само че и да схващат от какво имат потребност “. Невинаги хората се вълнуват от това, което е в техен интерес, разяснява Хоровиц.

Според него формулата за триумфа в живота е, когато човек се усеща благополучен в кожата си. Никакъв различен триумф няма значение, счита световноизвестният драматург. Може би в това се крие и ключа към неговия житейски и професионален триумф. „ За мен писането не е нещо, което върша, а нещо, което съм “, разкрива Израел Хоровиц. Твърди, че петте му деца и петимата му внуци непрестанно ми припомнят кой е.

Стилиян Петров за „ Моята скъпа лейди “

Когато потеглих към „ Моята скъпа лейди “, желаех да направя зрелище, поради тематиката, която виждах в нея. Темата, поради която ми се струваше значимо през днешния ден да се сложи този текст на сцената. Темата, дефинирана от Шопенхауер, по този начин: „ Животът е договорка, приходите от която не покриват всички разноски “. Човекът във времена на покупко-продажби от всевъзможен темперамент, освен веществен – покупко-продажбите със съвестта, с вините и войните, които водим, в името на нещо доста огромно и свято, да вземем за пример, като любовта.

Сега, след близо три месеца подготовки, в края на процеса, знам, че съм направил това зрелище поради срещата. Срещата с актьорите – Мария Стефанова, Емануела Шкодрева и Михаил Билалов.

Снимка: Фотограф Божидар Марков, Народен спектакъл
Радина Кърджилова и Деян Донков в спектакъл-прегръдка (СНИМКИ+ВИДЕО) „ Любовникът “ по пиесата на Нобеловия лауреат Харолд Пинтър открива годината в Народния спектакъл, не се предлага за лица под 16 години
Сюжетът на пиесата споделя историята на един американец, който идва в Париж, с цел да получи наследството си. Но както нормално се случва в живота, а и в добре написаните пиеси, всичко се оказва много по-сложно. Защото зад всяка истина са скрити няколко други повече или по-малко значими истини, а зад лицето на изчезналата обич може би се крият нови любови. Или може би тъй като в Париж постоянно стават непредвидени неща.

Преводът от британски е на Харалампи Аничкин, сценографията е на Венелин Шурелов, костюмите – на Елица Георгиева, а музиката – на Михаил Шишков.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР