Баща ми ми се обади една сутрин, за да ми

...
Баща ми ми се обади една сутрин, за да ми
Коментари Харесай

Когато Иван Бърнев променя живота на един испанец

" Баща ми ми се обади една заран, с цел да ми каже, че има българин в къщата си. Така стартира всичко. И когато свърши, разбрах, че съм била единствено фен, че съм изгубила нещо.. Разбрах, че без да познавам този човек, той е събудил нещо в мен. Така че направих единственото, което можех да направя: написах тази история ", споделя испанската режисьорка Авелина Прат за българо-испанския си кино дебют " Васил ". 

И както излиза наяве от думите ѝ, историята е въодушевена от действителни събития. Действително един ден режисьорката научава, че ексцентричният й татко е приютил български бежанец без документи в дома си. А това, както може да се допусна, внася ужас в фамилията.

Авелина Прат в действителност се стреми филмът й да излезе от клишето за имигрантска история, като се концентрира върху фините житейски полезности, другарството, топлотата и необичайния метод, по който намираме път един към различен.
 Снимка 601548

" Васил " споделя историята на Васил (Иван Бърнев) - доста образован, харизматичен български бежанец и отличен състезател на бридж и шах. Това обаче не му пречи да спи на улицата, откогато идва от България. И по този начин, до момента в който Алфредо (Кара Елехалде), много тъмен пенсиониран проектант, не го кани в дома си пред удивения взор на щерка му Луиза (Александра Хименес).

Въпреки че нямат нищо общо, с изключение на пристрастеността към шаха, между Васил и Алфредо възниква доста особено другарство. Защото Васил всъщност има дарбата да преобразява вечно хората, с които е обвързван.
 Снимка 601546

" Васил " е първата испанско-българска копродукция с присъединяване на Иван Бърнев в основна роля напълно на испански. На българина партнират няколко кинозвезди на Испания. Сред тях с изключение на Александра Хименес и Карра Елехалде, нашумял около присъединяване си в от един от най-известните испански филм " Испанска спекулация ", безспорно се открояват имената на Сузи Санчес, позната от филмите на Алмодовар, Сю Флак и Лорена Лопес.

" Васил ", чиято премиера в Испания беше в началото на ноември 2022 година, към този момент съумя да си завоюва няколко оценки. Иван Бърнев и Кара Елехалде получиха премията за най-хубав артист на филмовия фестивал във Валядолид. Последваха шест награди Берланга в категории: най-хубав филм, режисьор, сюжет, истинска музика, тон, най-хубава поддържаща роля, връчени от Валенсианската аудио образна академия.
 Снимка 601547

Еквивалентът на Златен Глобус в Испания, премиите ФЕРОЗ, са на 28-ми януари, където филмът има две номинации - за най-хубава комедия и най-хубав артист. А Авелина Прат е номинирана за премията Гауди за нов режисьор.

" Васил "  е по кината от 27 януари
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР