Баща и дъщеря от Велико Търново са единствените в България

...
Баща и дъщеря от Велико Търново са единствените в България
Коментари Харесай

Баща и дъщеря са единствените в България, които произвеждат сушени ароматизирани цветя

Баща и щерка от Велико Търново са единствените в България производители на сушени ароматизирани полски цветя. Д-р Здравко Димитров и неговата 13-годишна щерка Стела дружно имат марката „ Стела Здраниди “ и познават всяка стъпка от обирането на цветята, през сушенето, оцветяването им, ароматизирането, чак до подреждането им в красиви композиции.
Всичко почнало преди към 20 година Здравко Димитров приключил ветеринарна медицина, само че обстановката в България била такава, че той не съумял да стартира работа по специалността си. Цветята се появили в живота му като занимание, само че те го избавили в годините на финансова рецесия.

Постепенно заниманието се трансформирало в нещо като втори поминък за доктор Димитров, който признава, че точно с ароматизираните цветя той доста години съумява да устоя фамилията си. „ Сбъднах фантазията си, имам си собствен ветеринарен кабинет и се занимавам с домашни животни, за което съм и учил, само че нито за минута не ми е хрумвало да зарежа цветята “, признава доктор Димитров.
В този бизнес взе участие цялото му семейство, нищо че Стела е притежател на марката „ Стела Здраниди “. И майка й, и по-малкият й брат се включват в брането на цветята. „ Много постоянно през лятото тате споделя: „ Искате ли да вървим на басейн “. Ние естествено крещим, че желаеме, само че като тръгнем, преди да стигнем до басейна, обираме всички полски цветя по поляните “, споделя Стела.

И за доказателство демонстрира фотоси от тези моменти.
Миниатюрни цветчета от основната улица на Габрово, папрат от Трявна, жълт равнец от „ Картала “, бял равнец от Беляковец, драки и капачета от жълъди от всеки парк, памук от Хасково, маслинови клончета от Халкидики, мъх и шишарки от Кипър – това са част от цветните и дървесни типове, които Здравко и неговото заедно семейство берат и събират за ароматизираните цветя. „ Да не ти споделям какви станаха очите на митничаря на границата в Кипър като видя една кола, цялостна с мъх и шишарки. Загуби си подарък словото индивидът “, през смях си спомня куриозните моменти доктор Димитров.

Една камара билки има в букетите и икебаните, които той и Стела подготвят, само че брястът се оказал един от най-интересните и забележителни растителни типове, тъй като, отрязано, клончето доста наподобява на звезда. Някои от растенията като хелихризума Здравко Димитров самичък си гледа. Сам си отглежда и черния кимион – семето на фараоните.

ТРЕВИСТИ, ХРАСТОВИДНИ И ДЪРВОВИДНИ ВИДОВЕ И Търговско отделение В СПЕЦИАЛНА ПРОПОРЦИЯ ИМА В КОМПОЗИЦИИТЕ С МАРКА „ СТЕЛА ЗДРАНИДИ “. „ Заради тези тънкости и доста основни елементи ние се оказахме единствените производители на ароматизирани цветя. Обаче тези пропорции са в действителност значими, тъй като хубостта в композицията идва от тревистите, устойчивостта я дават храстовидните, а дървесните задържат аромата “, изяснява доктор Димитров.

А ароматите, с които той придава искра на готовите композиции, взима от Швейцария. Маслата са ароматни и устоят цяла година. От няколко месеца Здравко и Стела оферират своите артикули с едно в допълнение флаконче ароматно масло, тъй като клиентите все по-често почнали да питат по какъв начин да удължат живота на ароматите в цветята.

Канела и портокал е коледният мирис, който сега е същински шлагер измежду клиентите на семейство Димитрови. „ Цитрусовите аромати провокират отделянето на ендорфини, които подтикват щастието и ни защищават от меланхолия. Сега е елементарно да изпаднеш в меланхолия поради празниците, напрежението от тях, пък и в 16,30 става мрачно на открито “, изяснява доктор Димитров. След това добавя, че канелата е ароматът на спокойствието, ароматът, наименуван „ цветната градина “, е най-устойчивият и мощен, „ амбър “ е успокояващо благоухание, „ блу бриз “ пък основал с концепцията в домовете на хората да мирише на прохлада и непорочност.

„ Знаеш ли какъв брой инцидентно открих, че мога да ароматизирам цветята. В началото ние ги предлагахме просто изсушени. Но в тези години, когато нямаше работа за мен като ветеринарен доктор, имах щанд в един търговски център в града. Продавах аромати и сухи цветя, само че като обособени продукти. И един път, дали от досада или просто напълно без никаква мисъл, капнах мирис в една купичка със сухи цветя. Те не бяха предопределени за обмен, просто за бижу на щанда. Мина обаче една дама, задържа се поради аромата, който усетила и като разбра от кое място идва, незабавно сграбчи купичката. Даже не искаше да ме чуе, че това не се продава. Продадох й го, какво да направя. И по този начин се завъртя бизнесът “, споделя доктор Здравко Димитров.

Засега единствено в България има пазар за продуктите на „ Стела Здраниди “, само че не тъй като няма интерес на открито, а тъй като Здравко, Стела и останалите членове на семейството не могат да се оправят, в случай че дойде сериозна поръчка. „ През септември, когато се включихме в „ Нощта на Самоводската чаршия “ като занаятчии, в случай че знаеш какъв брой германци питаха дали това в тяхната страна го има. Как да го има, като те ще ми поръчат 10 000 композиции. А ние занапред построяваме завод “, признава доктор Димитров.

А и неговата вдъхновителка и първи асистент Стела в този момент е в VІІ клас и е в паралелка по хореография в СУ „ Емилиян Станев “. Но следващата година й следва да кандидатства в ново учебно заведение. Тя е избрала да учи биология и химия в Природо-математическата гимназия „ Васил Друмев “ във Велико Търново, тъй като желае да става доктор. „ Аз ще бъда хирург, обаче още се двоумя дали да бъда ветеринарен или човечен хирург. Но нямам съмнение, че желая да изучавам медицина “, споделя Стела, която от дребна се навърта към татко си, до момента в който той съветва и лекува домашните животни, които влизат в кабинета му.

Миналата година, когато навършила 12 година, получила като подарък марката „ Стела Здраниди “. Така татко й решил да я приобщи към фамилния бизнес и да й даде убеденост, че каквото и да й се случва в живота, тя има здрави корени, които ще й дават и крилата. Стела споделя, че някой ден това в действителност ще й бъде като втора работа, въпреки че тя и в този момент знае всичко за процеса, взе участие в брането, в сушенето, в оцветяването и в подреждането на цветята.

Освен това обича да готви. „ Не е правилно, че днешните дами не могат и не обичат да готвят. Не ми харесва, когато го слушам това от мъжете “, споделя тийнейджърката. Когато не готви, не се бори с биологията и химията и не се постанова да бере цветя, Стела танцува. Тя е балерина в „ Балетино “, танцува от доста дребна и към този момент печели медали и награди с трупата си.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Инфо: Борба

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР