"Баща хвърли детето си от мост в Габрово", "Мъж преби

...
"Баща хвърли детето си от мост в Габрово", "Мъж преби
Коментари Харесай

Станишев: Ако си затваряме очите сега, след години обществото ни ще се дели на две - насилници и жертви


"Баща хвърли детето си от мост в Габрово ", "Мъж преби и простреля жена си на бензиностанция в София ", "Над 30 000 са подадените сигнали за домашно принуждение на телефон 112 през 2019 година ". Заглавия на изявления в медиите единствено през последните месеци.
И още статистики: всяка трета убита жена е подложена на редовно принуждение от страна на килъра си, а всяка десета е желала помощ от полицията... 62% от жертвите са убити в дома си. Сигналите за домашно принуждение на телефон 112 нарастват - през 2016 година са 28 000, през 2017 година - над 29 000, през 2018 година са 31 166, за 2019 година до този миг са над 30 000. По данни на Министерство на вътрешните работи ". Това написа водачът на ПЕС Сергей Станишев във Фейсбук във връзка Международния ден на битката против насилието над дами. "Истински съм отчаян, че след разпалените пристрастености и обещания на политическите сили в българския парламент преди година, промени бяха направени само и единствено в Наказателния кодекс. За да се отметне въпросът. Гласувахме законодателни промени. Готово ", написа още той. "Година по-късно, няма изцяло преосмисляне на домашното принуждение като обществен проблем с тежки публични последствия. Цялостната предварителна защита е оставена още веднъж единствено на неправителствения бранш, а финансирането продължава да е на планов принцип. Тъжното число на спешните центрове за дами, жертви на принуждение, у нас не мърда от съдбовното 13, макар поетите политически задължения за център във всяка област ", споделя още Станишев. "И за най-малко 6 центъра в страната за помощ на изнасилени дами. Чух, че Министерство на вътрешните работи започва най-накрая Единна осведомителна система за сигналите, ограничаващите заповеди и друга нужна информация в борбата с домашното принуждение. Ще е подготвена...след 3 години. "

"Гледах, чух и прочетох през днешния ден мненията на специалисти от администрацията, Министерство на вътрешните работи и неправителствения бранш. Не видях политици, нито политически задължения. Миналата година написах в мой пост, че в случай че държавните институции и политическите партии не поемат отговорността да видят казуса и да се изправят против следствията от насилието над дами и деца и домашното принуждение, то те би трябвало да поемат отговорността за това, което следва. Насилие в фамилията. В детските градини. В учебните заведения. Над лекари. Над учители. Над възрастни хора. Кибернасилие. Сексуално принуждение. Ако си затваряме очите в този момент, след години обществото ни ще се дели на две - насилници и жертви. Няма да ни хареса. Но ще е прекомерно късно. "

"Да създадем всичко допустимо в този момент! Иначе няма по какъв начин да желаеме обществото ни да реагира на гледката по какъв начин мъж пребива и прострелва жена си на бензиностанция в София, или на площада във Врачанско, в случай че ние политиците, се пазим от взривоопасността на тематиката и мислим за нейното отражение само в изборните урни? ", написа още водачът на ПЕС.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР