„Башар вън!“: Протестите в Южна Сирия заради икономиката вече са насочени към президента

...
Стотици хора протестираха в Южна Сирия, за да призоват президента
Коментари Харесай

Стотици хора протестираха в Южна Сирия, за да призоват президента Башар ал-Асад да се оттегли, слагайки край на почти двуседмични демонстрации, избухнали през лоши условия на живот, но се превърнаха в подновени призиви за политическа промяна.

„Башар вън! Свободна Сирия!” извика голяма тълпа в петък в град Свейда, според агенция Ройтерс.

„Сирия не е ферма. Ние не сме овце“, гласеше един плакат.

Сирия е в дълбока икономическа криза, при която нейната валута падна до рекордно ниско ниво от 15 500 сирийски лири за долар миналия месец при бързо ускоряващо се свободно падане. Той се търгуваше на 47 паунда за долар в началото на войната в Сирия преди 12 години.

Първоначално протестите бяха предизвикани от нарастващата инфлация и влошаващата се икономика на раздираната от война страна, но бързо изместиха фокуса с демонстранти, призоваващи за падане на правителството на Ал-Асад.

Съсредоточени в контролираната от правителството провинция Свейда, сърцето на друзите в Сирия, религиозно малцинство, което до голяма степен остана неутрално в конфликта между Ал-Асад и сирийската опозиция, протестите са необичайни.

Откритата критика към правителството беше рядкост в контролираните от правителството райони, но тъй като икономическата ситуация се влоши, недоволството стана публично достояние.

Избирателната активност в петък беше голяма въпреки очевидните разделения в ръководството на друзите относно демонстрациите. Някои друзки шейхове критикуваха призивите на протестиращите Ал-Асад да се оттегли и казаха, че всяко подобрение на социално-икономическата ситуация трябва да дойде чрез диалог.

Десетки протестиращи се събраха и в петък в съседната провинция Дараа, където започнаха протестите през 2011 г. Те носеха знамето с три звезди, емблематично за въстанието в Сирия, както и знаци, критикуващи ролята на Иран, ключов съюзник на Ал Асад.

Мирните протести през 2011 г. бяха посрещнати от насилствена реакция от страна на сирийското правителство, което доведе до избухването на война, която продължава и до днес и доведе до стотици хиляди смъртни случаи.

Фронтовите линии до голяма степен бяха спокойни през последните години, тъй като сирийското правителство, с подкрепата на Русия и Иран, изтласка опозицията на северозапад.

Жителите на други контролирани от правителството части на Сирия – където ограниченията са по-строги – направиха по-дискретни жестове на протест, за да избегнат разкриването им от правителствените сили.

В крайбрежната провинция Тартус в четвъртък някои жители вдигнаха малки пощенски картички с надпис: „Сирия принадлежи на нас, а не на (управляващата) партия БААС“, според снимки, публикувани на страниците на активисти в социалните медии.< /p>

На заден план можеше да се види голям билборд, изобразяващ Ал Асад.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР