Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР) - Варна, РИОСВ – Бургас

...
Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР) - Варна, РИОСВ – Бургас
Коментари Харесай

Разкри се загадката с избиването на рибата край "Черноморец"

Басейнова дирекция „ Черноморски регион “ (БДЧР) - Варна, Регионална инспекция за опазване на околната среда – Бургас и Регионална лаборатория – Бургас ревизират сигнал за мъртва риба в язовир „ Крива круша 1 “ в землището на Черноморец, оповестява "Флагман ".

Резултатите от първичния разбор демонстрират намаляване на кислородното наличие и високи концентрации на амониев азот, които при избрани условия оказват токсично влияние и са евентуалната причина за измирането на рибата.

Окончателните резултати от разбора на индикаторите ще бъдат ясни другата седмица. Язовир „ Крива круша 1 “ е каскадно обвързван с язовир „ Крива круша 2 “ и се зарежда от него. Към бент. „ Крива круша 2 “ няма приток в резултат на засушаване и е пресушен, незавирен и по тази причина към язовир „ Крива круша 1 “ не постъпва вода. Наличният воден размер в язовир „ Крива круша 1 “ е почти 30% от общия размер, което също е евентуална причина за измирането на рибата.

Язовирът е общински, предан на концесия. Сигналът е получен на 19.09.2020 година посредством телефон 112, когато са взети пробите. Установени са мъртви екземпляри риба - шаран, толстолоб, щука и таранка на брега и в акваторията, с размери почти от 10 см до един метър.

Язовирът граничи със аграрни ниви и полски път. В региона няма промишлени обекти. Няма зауствания или приключване на отпадъчни води. Няма и брегови източници на замърсяване. По информация на ОДБХ - Бургас, мъртвата риба към този момент е почистена.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР