Бързото разработване на няколко ваксини срещу ковид-19 е безпрецедентно постижение

...
Бързото разработване на няколко ваксини срещу ковид-19 е безпрецедентно постижение
Коментари Харесай

Постковид бъдещето на иРНК терапиите

Бързото създаване на няколко ваксини против ковид-19 е невиждано достижение във фармацевтиката, което предлага метод за излизане от пандемията. Но се задават и още положителни вести. Приносът на имунизациите, основани на осведомителна РНК (иРНК), за този триумф предвещава нова епоха в създаването на лечения за други заболявания.

Пробивът при иРНК технологиите стана вероятен с помощта на научно съдействие в продължение на към три десетилетия, което оказа помощ за промяна на обещаващата идея в извънредно мощна и гъвкава биофармацевтична платформа. Ние имаме вяра, че след 15 години една трета от всички новоодобрени медикаменти ще бъдат основани на иРНК.

Вместо да разчитат на комплицирани и времеемки ферментационни процеси, с цел да създават лекарства, иРНК терапиите трансформират личните кафези на пациентите във заводи за лечебни препарати. Всяка иРНК молекула е самобитна рецепта, която инструктира човешкото тяло да създава тъкмо избран протеин. Нашата ваксина за ковид-19 кара клетките да генерират шиповия протеин, който се съдържа във външната обвивка на коронавирусите. По този метод той приготвя имунната система, тъй че тя да е способна след това да разпознава и унищожава същинския извършител на заболяването.

Тази технология е повратна точка във фармацевтичната промишленост. Тя е сравнима с откриването на рекомбинантната ДНК технология (която разрешава производството на човешки протеинови медикаменти като инсулина) или основаването на моноклонални антитела в лабораторни съоръжения за ферментация, което стана допустимо преди повече от 40 години. Внедряването на тази идея за производството на налични медикаменти има капацитет да провокира гражданска война и да трансформира фармацевтичната промишленост и световното опазване на здравето.
Реклама
Разработването на коронавирус имунизациите, основани на иРНК, потвърди ефикасността и сигурността на този метод за предварителна защита на инфекциозни заболявания. Фактът, че сигурни и ефикасни препарати могат да бъдат основани за по-малко от 12 месеца в разгара на пандемия, а по-късно да бъдат създавани в големи мащаби, навежда на мисълта, че иРНК имунизациите ще играят значима роля в бъдещите стратегии за превантивна подготовка за бъдещи световни болести. Подобни стратегии към този момент са значим приоритет в дневния ред на държавните управления.

Всичко това трасира пътя за стартирането на иРНК ваксини за други инфекциозни заболявания. Много от съществуващите препарати за сходни болести може би ще бъдат модифицирани, като ще употребяват иРНК, ставайки по-ефикасни. Ние имаме вяра, че гъвкавостта на иРНК технологията предлага благоприятни условия да се отиде по-далече и да бъдат победени заболявания, които са нелечими сега.

Ние в BioNTech към този момент отидохме оттатък битката с ковид-19 и стартирахме проучвателен стратегии за разработка на иРНК ваксини, предпазващи от болести като малария, туберкулоза и HIV, които към момента провокират доста смъртни случаи в страните с ниски приходи. Перспективата да можем да използван нашата технология против тези бичове за човечеството ни вдъхва дух на оптимизъм.

Пандемията принуди хората да работят по-добре дружно. Наскоро почналите планове демонстрираха високо равнище на съдействие сред институции като Световната здравна организация (СЗО), интернационалните регулаторни органи и финансиращите институции, подкрепени от специалисти, които повече от 30 години учат патогените, представляващи интерес. Клиничните изпитвания на първите прототипи на иРНК ваксини за гореспоменатите заболявания се чака да стартират през 2022 и 2023 година
Реклама
Също по този начин се сблъскваме с световни здравословни проблеми с възходящ мащаб, като да вземем за пример заболяванията, свързани със стареенето, в развитите страни и увеличаващата се потребност от налично първично опазване на здравето в страните с ниски приходи. Всичко това може да бъде решено единствено посредством резистентност на нововъведенията, които да са гъвкави и рентабилни. Също по този начин това би могло да докара до индивидуализация на лекуванията и до лечения против редките заболявания. Ние сме уверени, че иРНК медикаментите съвършено ще отговорят на тези потребности.

Богатият инструментариум от иРНК технологии включва все по-разнообразно портфолио от иРНК формати. Някои от тях имат способността да се развъждат в клетките. Също по този начин те оферират и голям брой способи за снабдяване на осведомителната РНК до разнообразни органи и кафези в тялото. В бъдеще сходни лекарства могат да бъдат употребявани за самостоятелни онкотерапии, регенеративна медицина и за битка с разнородни болести като алергии, автоимунни заболявания и възпалителни процеси.
Следващото нещо, което иРНК ще направи
Има идеални условия за появяването на нова промишленост в региона на здравните технологии, която ще предефинира ландшафта на биотехнологиите и фармацията. Ключова движеща мощ за нейния триумф ще бъдат пионерите и водачите в областта на здравните технологии, които биха приветствали и подкрепили новите " дисръптъри " на пазара. Само посредством по-нататъшното окуражаване на вложенията в нововъведения и като се предизвиква културата на съдействие и обмяната на хрумвания, тази нова промишленост ще стане фактор за промяна в публичното опазване на здравето. През 2022 година, а и по-късно, тази нова генерация биотехнологични и фармацевтични играчи би могла да промени опазването на здравето по целия свят.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Технологии 2 Политика 3 Икономика 1 Икономика 2 Климат 3 Градове 1 Технологии 2 Политика 3 Технологии Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР