Бързото разпространение на ``Омикрон`` може да доведе и до повече

...
Бързото разпространение на ``Омикрон`` може да доведе и до повече
Коментари Харесай

Вирусолози: Бързото разпространение на Омикрон може да напълни болниците

Бързото разпространяване на ``Омикрон`` може да докара и до повече пациенти в лечебните заведения, предизвестяват вирусолози. Треската за ваксини не стихва. На този декор новите случаи са повече от 3 000 за денонощието съгласно данните от Единния информативен портал. Процентът позитивни проби е съвсем 12.
Всичко по тематиката: Омикрон - новият коронавирусен вид 391
Опашки се извиха пред изнесените пунктове и пред столичната болница ``Света Анна``.

Илияна-София Добрилова е уверена в изгодата от имунизациите. И двамата ѝ родители, които са ваксинирани, са преболедували леко. Синът ѝ обаче колкото да не губи борбата с вируса.

„ Малкият ми наследник, който е към този момент съвсем 10 години в Англия, е срещу имунизацията. Той не се имунизира, разболя се извънредно тежко и доста мъчно го спасихме от 2000 км разстояние “, описа тя пред БТВ.

Лекарите означават засилен интерес към имунизациите, изключително към подсилващите дози през последните две седмици.

„ Ако през лятото ваксинирахме към 100 индивида дневно, през есента по 200, през последните дни до 400-500 индивида дневно, което за нас е доста радващо. Наложи се да разкрием спомагателни кабинети “, съобщи доктор Ивелина Георгиева от УМБАЛ „ Св. Анна “.

В Бургас Станимир Христов води майка си за бустерна доза и 16-годишната си щерка за първа доза.

" Цялото ми семейство имаме вяра в медицината и в експертите. Просто желаеме да бъдем една естествена работеща към този момент страна ", счита той.

Общината стартира да имунизира възрастни и трудноподвижни хора по домовете.

Според английски учени, процентът на хората с потребност от болнично лекуване при „ Омикрон “ е съвсем с 15 на 100 по-нисък, в сравнение с при другите разновидности.

„ Бързото разпространяване на „ Омикрон “ убива това преимущество, тъй като той се популяризира от три до шест пъти по-добре спрямо „ Делта “, изясни вирусологът проф. Радостина Александрова.

Повече от 11 200 са поставените дози за денонощието.

Според данните на Единния информативен портал в понеделник броят на имунизациите е минимален, близо 7000. След това се отбелязва растеж, който стига до пик в четвъртък - тогава са сложени над 35 000 дози.

Заболеваемостта в страната пък продължава да се усилва до 648 инфектирани на 100 000 души, по отношение на 613 през вчерашния ден. В съпоставяне с миналите 7 дни, това прави растеж от 113%.
Всичко по тематиката: Омикрон - новият коронавирусен вид 391  Костадин Ангелов с доста мрачна прогноза за протичането на Омикрон в България Костадин Ангелов с доста мрачна прогноза за протичането на Омикрон в България  Проф. Георги Попов: Наивно е да се каже, че Омикрон ще бъде краят на световната пандемия Проф. Георги Попов: Наивно е да се каже, че Омикрон ще бъде краят на световната пандемия  Перу записва рекордни над 16 000 нови случаи на ковид Перу записва рекордни над 16 000 нови случаи на коронавирус
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР