Бързото покачване на цените на хляба, което засегна всички страни

...
Бързото покачване на цените на хляба, което засегна всички страни
Коментари Харесай

Ще има ли хлебен бунт в Европа?

Бързото повишаване на цените на хляба, което засегна всички страни от Европейския съюз, може да прерасне в национални безредици и същински " хлебен протест ". За това предизвестява италианският вестник " Стампа ".

В поддръжка на това изказване създателят на изданието Емануеле Бонини показва рекордните цени на хляба в еврозоната, като са се нараснали приблизително с 18%.

Той смята, че формалните данни, съгласно които единствено една четвърт от страните в Европейски Съюз се борят с този основен за всекидневието на семействата проблем, са подценени.

" В реалност целият блок от 27 страни би трябвало да се бори с двуцифрени нараствания на цените. Досега единствено Франция и Нидерландия са съумели да избегнат тази обща наклонност, като в двете страни растежът е надлежно 8,2% и 9,6% ", отбелязва Бонини.
 Инфлацията в еврозоната доближи рекордните 8.9 %
Инфлацията в еврозоната доближи рекордните 8.9 %

Икономиката обаче бележи предстоящ, въпреки и слаб, напредък

Журналистът напомня, базирайки се на събития от историята на Италия, че внезапното повишаване на хляба постоянно води до протести.

Като образци той показва националното въстание във Фано през 1791 година, провокирано от повишаването на брашното, протестите през 1898 година в края на един от най-хубавите социално-икономически интервали след повишаването на хляба, както и " хлебната война " в  Торино. Тогава, в разгара на международната война дефицитът на пшеница довежда до скок на цените, продуктът става недосегаем за мнозина и жителите се стичат на площада. Насред сраженията сардинските гренадири би трябвало да бъдат трансферирани в остарялата столица на италианското кралство, с цел да възстановят реда.
 Daily Express: Антируските наказания са самоубийство за Европа
Daily Express: Антируските наказания са самоубийство за Европа

Тревога провокират високата инфлация и назряващата енергийна рецесия

На 16 септември беше маркирано, че страните в Европа претърпяват инфлационен потрес. Кризата обхвана Европейски Съюз поради огромните наказания и обстановката в Украйна.

По данни на Евростат г одишната инфлация в 19 страни от еврозоната през август възлиза на рекордните 9,1%, а в Европейския съюз тя към този момент е двуцифрена - 10,1%.

В началото на този месец Асоциацията на земеделските производители в Италия " Колдирети " заяви, че към половината италианци са почнали да купуват по-малко храна заради рецесията в страната.

Западните страни ускориха санкционния напън против Москва поради съветската инвазия в Украйна. Наказателните ограничения против Кремъл обаче към този момент се трансфораха в стопански проблем и за Европа , довеждайки до внезапно повишаване на цените на горивата и храните.
 Ердоган за енергийната рецесия: Европа жъне, каквото си е посяла
Ердоган за енергийната рецесия: Европа жъне, каквото си е посяла

Той е уверен, че Путин употребява газа като оръжие
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР