Бързото навлизане на AI крие риск от генериране на некачествено

...
Бързото навлизане на AI крие риск от генериране на некачествено
Коментари Харесай

Изкуственият интелект подобрява едно, влошава друго


Бързото нахлуване на AI крие риск от генериране на некачествено наличие
(снимка: CC0 Public Domain)

Постоянно текат разногласия за изгодите и вредата от изкуствения разсъдък. Според фанатичните поддръжници на технологията, AI носи единствено изгоди, до момента в който крайните скептици виждат единствено вредите. Истината, както нормално, е по средата.

Британски учени се пробваха да оценят степента на въздействие на изкуствения разсъдък върху творчеството и получиха смесени резултати. Оказва се, че AI може да увеличи самостоятелните креативен качества на човек, само че в същото време понижава междинното качество на генерираното наличие като цяло.

Експеримент с къс роман

Изследването, за което споделя TechCrunch, е извършено от Анил Доши от Университетския лицей в Лондон и Оливър Хаузър от Университета на Ексетър. В опита няколкостотин души са помолени да напишат къс роман, подобаващ за необятна аудитория, с дължина към осем фрази.

Доброволците са разграничени на три групи: участниците от първата пишат историите сами; участниците от втората могат да създадат една поръчка към GPT-4 с колкото желаят дълъг отговор; участниците от третата група могат да изпратят до пет поръчки до невронната мрежа в търсене на източник на ентусиазъм.

След това доброволците правят оценка историите съгласно три критерия: оригиналност, стойност (т.е. вероятността за публикуване) и прочувствен резултат.

Преди да стартират работа, те са помолени да изпълнят къса задача, с цел да оценят авансово своята креативност. Самостоятелните работи на хората с ниско равнище на креативност предстоящо получават най-ниски резултати по всички критерии. С една концепция, препоръчана от AI, техните резултати се усилват по всеки критерий; когато има избор от пет разновидността, оценките са още по-високи.

За доброволците, чието в началото равнище на креативност е високо, присъединяване на AI не оказва помощ по никакъв метод – от време на време поради това рейтингите им даже понижават.

Но откривателите не стопират дотук. Използвайки OpenAI API, те се пробват да оценят до каква степен всяка история е сходна с други творби в своята категория: човешко авторство, една или пет поръчки към AI. Оказва се, че присъединяване на AI в креативния развой приближава историята до междинната категория. Разликата варира от 9% до 10%, т.е. текстовете не са копирани един от различен.

Изводи от изследването

Учените стигат до заключението, че изкуственият разсъдък способства за растежа на самостоятелната креативност и в това време основава опасност от загуба на групова оригиналност.

Това отразява опасенията по отношение на качеството на материалите в актуалното изкуство и интернет: наличието на наличие, генерирано от AI, нараства, а с него се образоват други AI модели – по този начин се образува самоподдържащ се цикъл от скучни текстове и фотоси.

Генеративният изкуствен интелект прониква в съвсем всяка област и сходни проучвания са значим коректив на изказванията за безгранична креативност и нова епоха с музика и филми, генерирани от AI. Авторите признават, че до момента в който работата им обгръща изцяло нова област, предметът на проучването е значително стеснен до къси разкази с дължина осем фрази.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР