Бързо разразилият се шумен скандал около решението на Централната избирателна

...
Бързо разразилият се шумен скандал около решението на Централната избирателна
Коментари Харесай

ГЕРБ уплашено се отрече от хартиената коалиция в ЦИК

Бързо разразилият се гръмък скандал към решението на Централната изборна комисия (ЦИК) да не регистрира поотделно гласовете от двата типа хартиени бюлетини стресна ГЕРБ. От партията на Бойко Борисов през днешния ден алармираха на комисията да промени решението си.

Герберите влязоха в така наречен „ хартиена коалиция “, дружно с Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, която въведе в изборния закон паралелната приложимост на разнообразни типове бюлетини. Именно представителите на тази коалиция в ЦИК, подкрепени от Има Такъв Народ, утвърдиха образеца на протокол за изборните резултати, в който въпросните бюлетини ще се вписват дружно, което отслабва опцията да се ревизира коректността на вота. Това докара до оставката на представителя на ЦИК Цветозар Томов, а най-малко две обединения - ПП-ДБ и " Левицата ", нападат решението на комисията пред съда.

Хората на Борисов явно са решили, че не им би трябвало да бъдат въвличани в абсурда. Днес Росен Желязков, който беше зам.-председател на предишния парламент, определен от ГЕРБ-СДС, даде ексклузивен брифинг по въпроса. Той разгласи, че групировката му почита ЦИК като самостоятелен държавен орган, само че не била съгласна с решението на комисията за наличието на протокола. „ Ние не одобряваме упреците, които се насочат, че ГЕРБ-СДС има някакво отношение при взимането на решението, и ще настояваме в границите на компетенциите, които има ЦИК, да преразгледа това свое решение. Още по-малко считаме, че имаме касателство към този въпрос “, съобщи Желязков.

Подкрепи го съпартиецът му Радомир Чолаков. Той е някогашният началник на парламентарната правна комисия, през която преминаха безобразните поправкив Изборния кодекс, с които се вкараха двата типа хартиени бюлетини. „ Молим ЦИК да преразгледа това свое решение. Няма никакъв проблем в две колони за потребностите на статистиката, в случай че щете, да се означават резултатите – настрана хартиените бюлетини, настрана бюлетините за машинно гласоподаване “, уточни той.

Остава да забележим дали ЦИК ще се съобрази с подканата на герберите.

ОСТРО ВЪЗРАЖЕНИЕ

Асоциация " Прозрачност без граници ", която е измежду постоянните наблюдаващи на изборния развой, стана следващата неправителствена организация, която разкритикува решението на ЦИК. В мнение, публикувано до медиите, от асоциацията оповестиха, че по този начин се понижава прозрачността при образуването на изборния резултат и, също по този начин, се " продължава наклонността за обезсмисляне и елиминиране на електронния избор в изборния развой, почнала с измененията в Изборния кодекс ", направени в предишния парламент.

От НПО-то отхвърлят главния мотив за новия тип на протокола - че по този начин бъде облекчена работата на секционните комисии, тъй като няма да им се постанова да сумират данните от броенето на двата типа бюлетини. " Това е неаргументирано, тъй като другият тип и размери на двете бюлетини изискват обособеното им броене, с цел да не се допусне комплициране при боравенето с тях, подпъхване на дребните бюлетини на едни партии в разнообразни купчинки с хартиени бюлетини на други партии и така нататък ", написа в мнението. И се регистрират няколко вероятни риска от решението на ЦИК: неточности при преписването на данните от лист или чернова в формалния протокол; няма да може да се ревизира дали откритите машинни бюлетини подхождат като брой на отразените данни във флаш паметите на машините; понижава се прозрачността на машинния избор.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР