Бързо ли се разпространява новият вариант на коронавируса и има

...
Бързо ли се разпространява новият вариант на коронавируса и има
Коментари Харесай

Доц. Ат. Мангъров за novini.bg: Недоумявам защо властта дава 140 млн.лв. от бюджета за ковид ваксини, а хората събират капачки за линейки и ковьози?!

Бързо ли се популяризира новият вид на ковид и има ли съображение да се тормозим от нова пандемия и изолираност? Каква е здравната конюнктура откъм болести все още и какви превантивни ограничения да вземат жителите наесен? Питам доцент Атанас Мангъров  Атанас Мангъров Атанас Христов Мангъров е български лекар – инфекционист и педиатър. Роден, шеф на Детската клиника в СБАЛИПБ „ Проф. Ив.Киров ” – София - Специализирана болница по инфекциозни и паразитни заболявания.

Следя информациите в медиите за новия вид на ковид и бързам да уточня, че изобилстват манипулативни материали. Истината е, че коронавируси е имало постоянно, техни нови разновидности и в този момент и преди се появяват. Допреди 4 година не сме ги проследявали и тествали,но в никакъв случай не сме се паникьосвали, в случай че на човек стартира да му тече носа, да има болки в гърлото, мускулите и ставите. Ето, преди малко ви описах клиничните разновидности на новото изменение на ковид. Не бива да се палят нови фитили на операцията и дасе подлагат хората на стрес.

Към момента не се случва нищо друго от предишни години

– има летни грипове, които са респираторни инфекции от ентеровируси, аденовируси, коронавируси…



Препоръчвам есента хората, които желаят, да се имунизират против грип. Особено децата, които вървят на градина. Едно дете като изкара грип през януари или февруари, имунната му система се разбутва и след това има най-малко още 1-2 болести. Когато имунизацията се прави за първи път на деца до 8-годишна възраст, тя би трябвало да се сложи на два пъти с период от 1 месец. Но това е по желание на родителите, несъмнено. Препоръчвам, тъй като персонално

аз си върша противогрипна ваксина, на децата и внуците ми също.

Добре е и възрастните хора да си слагат ваксина срещу грип. За всички над 65-години тя е безвъзмездна и се прави при персоналните лекари, в случай че съумеят да се доредят до тази екстра, тъй като знаем, че тези препарати недостигат, за жалост. Добре е също по този начин да си слагат и ваксини против най-честите причинители на бактериални респираторни инфекции.

Най-честата вирусна зараза през студените месеци е грипът.

Не предлагам хомеопатични превантивни ограничения.

Според мен хомеопатията е цялостна шмекерия - предоставяне на нищо под формата на нещо.

Ефектът при тях е плацебо, хората имат вяра, че като ги пият, ще им мине и от време на време става, изключително при тези, които имат податливост към меланхолия.

Продължавам да съм безжалостен съперник на пандемичните ограничения, свързани със затваряния и репресивни ограничавания. Когато човек се разболее е добре да си полежи у дома, както се е правело постоянно. Носенето на маски няма резултат, само че също е въпрос на избор. Недоумявам обаче за какво от бюджета се заделят близо 140 милиона лв. за ваксини срещу ковид, а в същото време коли за спешна помощ и ковьози се купуват посредством събирани капачки от хората!?

Казвам това тъй като няма директни медицински доказателства за полезността на въпросните ваксини,

нито задоволително тествания и проби като за останалите ваксини, както е известно в научните среди. След всичкия тормоз, на който бях подложен поради изразяването на моята, а настоявам, че това е лекарската, здравната позиция, не преставам да я не отстъпвам. Обвиненията, импортирани в прокуратурата против мен паднаха като голословни. Но беше дълъг път в името на истината.

 

Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на Novini.bg    

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР