Бързината при формирането на кабинета да не бъде за сметка

...
Бързината при формирането на кабинета да не бъде за сметка
Коментари Харесай

Първанов разочарован от преговорите: Има втори етаж или мазе, където се водят същинските разговори

„ Бързината при образуването на кабинета да не бъде за сметка на качеството, устойчивостта, на работещия темперамент на държавното управление. Лесно могат да сглобят някакъв вид, който обаче да се препъне на първия завой и да не издържи още при приемането на бюджета да вземем за пример. Защото поддръжката за този предстоящ кабинет е не просто шарена, само че изхожда от спорни идейни политически цели “.

Иначе за формулата има разнообразни разновидности и съотношения, изясни той. „ Разбира се, че би трябвало да има явен партиен ангажимент, само че не във всички случаи вкарването на човек от управлението или апарата допуска ангажираност за 4 година напред “, разяснява той.

Първанов деликатно наблюдавал експертните диспути с вярата, че ще види политики и първообраза на бъдещото ръководство.

„ И признавам, че бях отчаян от това, че има втори етаж или може би в мазето, където се водят същинските диалози. Първо, за нерешените проблеми, които по никакъв начин не бяха малко в хода на дебатите. И второ, за това кой ще осъществя тези политики. А това са диалози, които в последна сметка ще са определящите. Тук се копира немският модел, където имаха над 260-300 контрактувани точки, само че това е различен модел на ръководство, не би трябвало да се не помни. Всичко имаше в тези диалози, тъй като те бяха точно такива, а не диспути. Много чаках да чуя, с положително възприятие, политически конфликт сред “Демократична България ” и Българска социалистическа партия да вземем за пример по външната политика. А те даже за Русия заглаждаха нещата и гледаха да подминат казуса. Като не могат да го решат - има записи “да се проучва ”, “да се реши ”... И това се направи за немалка част от случаите “, напомни Първанов.

Според него са останали главните мини, които може „ елементарно да взривят обединението “.

„ Допускам, че след време тези мини ще стартират да гърмят. И по финансови въпроси, и по политически, и по дипломатически. Впечатли ме това целенасочено преструктуриране на Министерския съвет, което сякаш цели да концентрира властови ресурс и повече финанси към лицата на “Продължаваме смяната ”, с което ще се изпразнят от наличие някои от министерствата. Както вървят нещата, земеделието да вземем за пример ще остане без горите и без храните. Ако всяка една от партиите не е задоволително стимулирана да ръководи, не да прибира запас, а да ръководи действително, това крие подводни камъни, в случай че не мини “, предизвести Първанов.

„ Внимателно слушах словото на Кирил Петков при откриването на Народното събрание. Няма ли кой да му каже на този приветлив младеж, че изборната акция приключи и в този момент би трябвало да се приказва с по-малко патетика и по-мъдро, по-прагматично “, пита опитният политик.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР