Бързата мода е на пръв поглед евтино развлечение, но цената,

...
Бързата мода е на пръв поглед евтино развлечение, но цената,
Коментари Харесай

Как кръговата мода може да спаси света

Бързата мода е на пръв взор на ниска цена забавление, само че цената, която фактически плащаме е доста по-висока. Цифрите, обвързани със свръхпроизводството на облекла са показателни за мащабите на казуса. Нека поглднем, какво стои зад една от най-големите международни индурстрии.

Бързата мода – удоволствието, което ни излиза прекомерно скъпо

Бързата мода е на пръв взор на ниска цена забавление, само че цената, която фактически плащаме е доста по-висока. Цифрите, обвързани със свръхпроизводството на облекла са показателни за мащабите на казуса. Бързата мода е причина за 10% от нездравословните въглеродни излъчвания в света, замърсява 20% от прясната вода* и освобождава в околната среда 35% от първичните пластмасови микрочастици**, които в следствие попадат в храната ни. Това е цената, която плащаме за всички облекла, които не носим и за удоволствието да купуваме купища нови дънки, якета, рокли и блузи единствено за забавление. За благополучие, тази тревожна наклонност намира своя отпор в лицето на виновни към околната среда компании. В България, водача на кръговата мода е. В последните години от ден на ден се приказва за кръгова мода и стремежът към по-дълъг живот на към този момент създадените облекла е на път да завладее света. А може би и да го избави.

Какво е кръгова мода?

Бързата мода е на пръв взор на ниска цена забавление, само че цената, която фактически плащаме е доста по-висока. Цифрите, обвързани със свръхпроизводството на облекла са показателни за мащабите на казуса. Нека поглднем, какво стои зад една от най-големите международни индурстрии.

Историята на модата през ХХ век демонстрира плавния преход сред стиловете – от дългите дантелени рокли и фраковете, през строгите костюми на 50-те, до чарлстон панталоните на 70-те и ексцентричните цветове и кройки на 80-те години. До през днешния ден, когато цялата времева линия на модата от предишния век може да бъде събрана в дрешника на човек. Преходът от класическата офис-визия до скъсаните джинси и ярките цветни маратонки към този момент лишава часове, вместо епохи. А от дантелената рокля до чарлстон панталона има единствено един рафт разстояние.

Тази бързоразвиваща се наклонност е директно обвързвана с световните проблеми, които в последните години стават все по-важна тематика на публично и политическо равнище. Засиленото произвеждане и пазарното пренасищане заливат планетата с милиони тонове ненужни текстилни артикули, черпейки от скъпите естествени запаси. Осъзнаването на казуса води до търсене, създаване и използване на устойчиви практики, каквито откриваме във философията за кръгова мода.

Кръговата мода е все по-развиващо се разбиране в България. Моделът действа съгласно правилото, че нужното за някого би могло да бъде скъпо за различен. Важно конкретизиране е, че кръговата мода е доста повече от продажбата на облекла втора ръка. Голямо звено във веригата са чисто нови облекла, обувки и аксесоари, които по разнообразни аргументи са били на път да бъдат изгорени.

Фаст модерно веригите създават толкоз доста сбирки, че постоянно не съумяват да ги продадат. Когато пък те биват купени, постоянно се озовават някъде надълбоко в дрешника ни необличани или обличани един път, тъй като са били недомислена хрумка за един мотив или последният парещ тренд се е сменил незабелязано. Подобна е ориста на милиони нови облекла, които заслужават да ги носим гордо, вместо да бъдат изхвърлени.

Кръговата мода по света и Европа

През февруари 2021 година Европейският съюз сътвори проект за кръгова стопанска система. В него, на всеки стадий от производството, продажбата и потреблението, са заложени правилата на преработването и потреблението на устойчиви материали, както и удължаването на виталния цикъл на създадените артикули, с цел да не се трансформират в боклуци.

Кръговото ползване е обвързвано с въвеждането на позитивни промени на разнообразни равнища в стопанската система. В стилната промишленост е значимо да бъде натрапен етичен модел, който да понижи замърсяването, като продължава да предлага качествени и модерни облекла на купувачите. Благодарение на него облеклата ще могат да бъдат употребявани допустимо най-дълго, да бъдат споделяни и преизползвани, а в края на виталния им цикъл - и рециклирани.

Кръговата мода в България

За благополучие, наклонността която все по-успешно преобразява света на модата, набира известност и в България. Големи компании за кръгова мода като Remix развиват и ползват механизмите, които разрешават на потребителите да избират сред стотици хиляди нови или използвани облекла, обувки и аксесоари. Всяка година Българска асоциация кръгообразен текстил - организацията, в която виновни компании сплотяват старания в оползотворяването на текстилни произведения в България, икономисват:

- изхвърлянето на 35 000 тона текстил и естествени тъкани и обвързваните с това излъчвания от изгниване

- 220 млн. куб. м. вода за напояване на влакнодайни култури или количеството, нужно за развъждане на пшеница за Стара Загора за 1 година

- спести 13 млн. куб. м вода от произвеждане на облекла, което е годишната консумация на 330 хиляди българи

- производството на такова количество нездравословни въглеродни излъчвания, колкото биха отделили 2 млн. автомобила

Да бъдем съвременни значи да живеем природосъобразно

Днес напъните на обществото и бизнеса за разделно събиране и повторна приложимост на текстилни произведения дават все по-сериозни резултати. А философията на кръговата мода може да бъде разпозната на доста равнища - от най-малкия жест за замяна на облекла сред другари, през всички микро общности за препродажба на облекла в обществените медии, до огромните компании, които събират, сортират и препродават текстилни произведения, като по този метод удължават живота на текстила и понижават потребността от ново произвеждане.

Да бъдем съвременни, значи да живеем природосъобразно - да купуваме качествени и да залагаме на типичен модели и доста комбинации в своя капсулен дрешник, а когато облеклата ни омръзнат - да им даваме нов живот, тъй като ненужното за някого може да бъде скъпо за различен.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР